Antibiotice naturale care ne feresc de infecții 

O serie dintre alimentele pe care le consumăm conțin compuși naturali cu proprietăți antioxidante și antibacteriene. Este bine să cunoaștem aceste „antibiotice naturale” și să le includem în alimentație, deoarece acționează împotriva bacteriilor patogene care se asociază cu anumite tipuri de infecții.

Datorită compoziției lor nutriționale, unele alimente prezintă proprietăți antibacteriene și pot avea rol adjuvant în eliminarea unor infecții. 

Usturoiul este în topul listei de antibiotice naturale, fiind cunoscut de secole pentru efectele sale antimicrobiene. Usturoiul conține alicină și sulfură de dialil, compuși cu acțiune antibacteriană. Usturoiul acționează împotriva multor bacterii, cum ar fi Escherichia coli, Staphylococcus aureus și cele din genul Salmonella, Clostridium sau Pseudomonas.

Usturoiul este versatil și poate fi adăugat într-o mulțime de preparate culinare. De asemenea, sosul de usturoi preparat în casă reprezintă elementul care transformă orice masă într-una deosebită. Acesta poate fi consumat și sub formă de pudră, capsule sau extract pentru o acțiune mai puternică.

Ghimbirul ar putea inhiba multiplicarea unor bacterii, cum ar fi Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, diferite tulpini de Staphylococcus.

Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, preparat din rădăcină proaspătă. De asemenea, acesta poate fi adăugat în limonadă, smoothie și unele deserturi. Nu în ultimul rând, este un ingredient esențial în unele preparate culinare în stil asiatic, sub formă de pudră sau în varianta murată.

Mierea a fost folosită din timpuri străvechi pentru a trata în mod tradițional rănile și infecțiile cutanate, prezintă sursele anterior menționate. Proprietățile sale antibacteriene se datorează conținutului de peroxid de hidrogen. Mierea nu trebuie consumată în exces, deoarece este bogată în zaharuri simple și are un indice glicemic ridicat.

Cimbrul reprezintă un condiment aromat utilizat adesea în bucătărie. Proprietățile sale antibacteriene se datorează conținutului de timol, un compus fenolic cu acțiune expectorantă, antibacteriană, antivirală, antifungică și antiinflamatorie, cu aplicații în afecțiunile de tract respirator. Timolul elimină agenții patogeni prin distrugerea membranelor celulare ale acestora.

Cimbrul poate fi adăugat proaspăt sau uscat într-o mulțime de mâncăruri, însă poate fi consumat și sub formă de ceai. Pe de altă parte, uleiul esențial de cimbru poate fi utilizat pentru a face inhalații cu aburi în caz de infecții respiratorii.

Vizualizări: 1,771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: