Cum să previi oboseala ochilor? 11 sfaturi utile 

Ochii se pot simți obosiți sau iritați dacă te concentrezi intens asupra unei activități, cum ar fi vizualizarea unui ecran de calculator, citirea unei cărți sau conducerea mașinii pentru o perioadă lungă de timp. Acest simptom se numește oboseală oculară și este o afecțiune frecventă, foarte întâlnită în era digitală. În general, oboseala oculară poate fi tratată cu metode simple, neinvazive. Oboseala oculară prelungită sau iritarea ochilor poate fi semnul a ceva mai grav și ar trebui să fii consultat de medicul oftalmolog sau optometrist (1). Nu uita că la Lensa beneficiezi de un consult optometric gratuit. În acest articol, îți spunem care sunt cauzele și simptomele oboselii oculare. De asemenea, îți spunem care sunt cel mai la îndemână măsuri prin care îți poți menține sănătatea ochilor.  

Cauzele oboselii oculare 

Una dintre cele mai mari cauze ale oboselii ochilor este utilizarea zilnică a ecranelor digitale, timp de mai multe ore. Alte cauze comune ale oboselii ochilor includ:

•  concentrarea asupra unei singure sarcini pentru o perioadă lungă de timp (cum ar fi condusul sau cititul);

•  un mediu insuficient iluminat, fie prea slab sau prea luminos; 

•  senzația de stres sau oboseală; 

•  vedere slabă sau probleme oculare (ochii uscați de exemplu). 

  

Unele cauze specifice oboselii oculare digitale sunt:

•  menținerea unei poziții proaste atunci când vizualizezi un dispozitiv digital;

•  faptul că nu clipești suficient; 

•  ținerea unui dispozitiv digital prea departe sau prea aproape de ochi; 

•  expunerea la cantități mari de lumină albastră, adică la lumina emisă de obicei de dispozitivele digitale (de aceea sunt recomandați ochelari de protecție lumină albastră de bărbați sau femei, după caz); 

•  vizionarea unui ecran care nu are un sistem de iluminare reglat corespunzător (1). 

Simptomele oboselii ochilor 

  
Simptomele oboselii oculare digitale pot include:

•  disconfort la nivelul ochilor;

•  senzația de ochi uscați; 

•  dureri de cap; 

•  vedere încețoșată; 

•  ochi roșii; 

•  dureri la nivelul gâtului și al umerilor. 

11 sfaturi utile despre cum îți poți păstra sănătatea ochilor 

  

Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a ajuta la prevenirea oboselii ochilor: 

•  privește frecvent în altă parte (regula 20-20-20): adesea, oboseala ochilor apare atunci când te implici într-o singură activitate pentru o perioadă prea lungă de timp, fără o pauză. Ar trebui să muți atenția către altceva, la fiecare 20 de minute. Este recomandat să privești un obiect care se află cel puțin la 6 metri distanță, pentru 20 de secunde. Dacă trebuie să lucrezi în fața unui ecran sau să conduci mașina vreme de mai multe ore, asigură-te că echilibrezi acea activitate cu altele.

•  poziționează ecranul corect: asigură-te că te uiți la dispozitivul tău digital la distanța corectă și în poziția potrivită. Ecranul ar trebui să fie la câțiva metri distanță de ochii tăi, sau cam la lungimea unui braț. Ar trebui să privești ecranul la nivelul ochilor sau puțin mai jos de aceștia. Acest lucru este valabil și pentru dispozitivele digitale portabile. Acestea ar trebui să fie citite sub nivelul ochilor. Un alt sfat util pentru dispozitivele digitale este acela de a mări textul de pe ecran pentru a se potrivi cât mai bine nivelului de confort.

•  iluminarea poate cauza oboseala ochilor: aceasta poate fi fie prea slabă, fie prea puternică, în funcție de activitate. Lumina ar trebui să vină din spatele tău dacă te concentrezi intens asupra unei activități (cum ar fi cititul). Diminuarea luminii poate ajuta la reducerea oboselii ochilor atunci când, de pildă, te uiți la televizor. Asigură-te că ecranul pe care îl vizualizezi este iluminat corespunzător. Reglează luminozitatea după necesități. Strălucirea ecranului poate contribui la oboseala ochilor.

•  efectuează activitățile în mod corect: dacă trebuie să consulți alte documente în timp ce folosești calculatorul, ar trebui să le poziționezi astfel încât să eviți să miști ochii, gâtul și capul prea des. Un suport pentru documente te poate ajuta să plasezi materialele între tastatură și monitor, ceea ce duce la o mai mică oboseală a ochilor.

•  folosește picături pentru ochi: concentrarea intensă, în special atunci când vizualizezi un ecran, poate duce la o reducere dramatică a clipitului. Atunci când clipești mai puțin, ochii pot deveni uscați și iritați. Poți rezolva acest lucru cu ajutorul picăturilor pentru ochi, cum ar fi lacrimile artificiale.

•  verifică aerul: este posibil să petreci timp într-un loc care are o calitate slabă a aerului. Mediile uscate sau poluate și locurile cu ventilatoare și unități de încălzire și răcire pot cauza oboseală a ochilor. Este recomandat să: îmbunătățești aerul cu un umidificator, să reduci nivelul sistemului de încălzire și răcire, să te muți într-un loc care nu are aceleași probleme cu aerul.

•  poartă ochelari de vedere adecvați: mergi la un consult medical pentru a vedea dacă nu ai nevoie de ochelari speciali pentru a reduce oboseala ochilor. S-ar putea să constați că trebuie să reduci timpul în care porți lentile de contact pentru a asigura odihna ochilor.

•  redu timpul petrecut într-o singură activitate: o modalitate simplă de a evita oboseala ochilor este să limitezi timpul în care ești expus la o singură activitate care necesită o concentrare intensă. Încearcă să petreci mai puțin timp pe dispozitivele digitale (3).

•  adoptă o alimentația sănătoasă și hidratare adecvată: consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E, precum și omega-3, poate ajuta la menținerea sănătății ochilor. Aceste vitamine sunt esențiale pentru sănătatea retinei și a altor componente ale ochiului, iar acizii grași omega-3 pot ajuta la reducerea sindromului de ochi uscat, o cauză comună a oboselii oculare. De asemenea, o hidratare adecvată este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la menținerea supleței și elasticității globului ocular. 

•  odihna: somnul suficient este esențial pentru sănătatea ochilor, iar privitul îndelungat la ecrane, mai ales înainte de culcare, poate afecta calitatea somnului și, implicit, sănătatea ochilor. Este recomandat să odihnești ochii în timpul zilei și să ai un somn de calitate în timpul nopții. 

•  exercițiile fizice și tehnicile de relaxare (precum yoga sau meditația) pot ajuta la reducerea tensiunii oculare: activitatea fizică regulată stimulează circulația sanguină, inclusiv la nivelul ochilor, oferindu-le acestora nutrienții necesari. În plus, tehnici precum yoga sau meditația pot ajuta la relaxarea ochilor și la reducerea stresului, un alt factor ce poate contribui la oboseala oculară. 

Cine riscă să sufere de oboseala ochilor? 

  

Petrecerea unei cantități mari de timp într-o activitate concentrată te expune riscului de oboseală a ochilor. Este posibil să ai un risc sporit de oboseală oculară dacă lucrezi de obicei pe calculator. Copiii care petrec perioade îndelungate de timp pe dispozitive digitale pot, de asemenea, să se confrunte cu oboseala ochilor sau cu alte afecțiuni, cum ar fi iritabilitatea sau problemele de comportament.

Complicații din cauza oboselii ochilor 

  

Atunci când folosești dispozitivele digitale pentru o perioadă îndelungată de timp, te expui la lumina albastră, care poate fi dăunătoare pentru ochi, pe termen lung. Lumina albastră poate provoca:

•  probleme cu retina;

•  cataractă; 

•  degenerescență maculară legată de vârstă; 

•  tulburări de somn (2). 

  

Folosește ochelari de protecție pentru ecran, pentru a reduce expunerea la lumina albastră.

  

Menținerea sănătății oculare este esențială pentru a reduce problemele de vedere mai grave în viitor. Ar trebui să consulți medicul anual pentru a verifica ochii, în special dacă te confrunți cu o oboseală oculară frecventă sau de lungă durată. Dacă descoperi că ai simptome de oboseală oculară, pune în aplicare metodele prezentate pentru a reduce simptomele neplăcute sau pentru a le preveni cu totul. 

Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:

(1) Healthline, „8 Tips to Prevent Eyestrain”: https://www.healthline.com/health/eye-health/eye-strain

(2) All about vision, „Computer eye strain - 10 steps for relief”: https://www.allaboutvision.com/cvs/irritated.htm

(3) Disha Eye Hospitals, „8 Tips To Prevent Eye Fatigue”: https://www.dishaeye.org/blog/8-tips-prevent-eye-fatigue/

Vizualizări: 902

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: