Anton Anton: Va trebui convertit de pe cărbune pe gaz

Ministrul Energiei, Anton Anton, a vorbit despre planurile privind energia pe cărbune în cadrul unei conferințe organizate de Focus Energetic.

"Vrem să modernizăm niște elemente din Complexul Energetic Oltenia. Vrem să construim un grup nou în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz la centrala de la Craiova, de 200 MW. Asta pentru că, încet-încet, ceea ce e la Combinatul Energetic Oltenia va trebui convertit de pe cărbune pe gaz. Asta nu înseamnă că cărbunele dispare deodată, dar, în timp, această conversie este absolut necesară", a arătat ministrul.

El a mai spus că au fost începute studiile pentru un două blocuri de producție noi de câte 300 MW, la Ișalnița și Turceni, care sunt prevăzute a fi finanțate din fonduri de la Comisia Europeană.

"Nu ne-am propus nici un moment să desființăm producția de energie electrică pe cărbune, și asta am spus de la bun început, ci să o convertim gradual. Mie îmi place expresia asta utilizată în limbajul de lemn european, phase out, deci să începem încet-încet să trecem de la producția pe cărbune la alte sisteme de producție. Însă mai avem încă 20-25% din consumul de energie, poate mai mult, asigurat de producția pe cărbune. În această idee, de când am ajuns eu la minister, am dat drumul la 3 cariere de exploatare de cărbune, lucru care nu s-a întâmplat în cei 6 ani anteriori: Roșia, Roșiuța și Jilț Sud", a precizat Anton Anton, citat de profit.ro. (M.M.)

Vizualizări: 2,717

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: