Apă cărată de pompieri în fântânile din Mușetești

Pentru mai multe sate din județ fântânile au rămas singura sursă de alimentare după ce gerul puternic de la început de an a înghețat conductele ce alimentează rețelele publice. De vinerea trecută pompierii au început să îi ajute pe oameni cu apă transportată cu cisterna la fel ca în perioadele de secetă din vară.

 La Mușetești e nevoie de ajutorul celor de la ISU Gorj, mai ales că în gospodăria unui fermier de aici animalele consumă și două tone de apă într-o zi, omul neputând vreodată să care atâta apă cu găleata. Ion Stăncioi crește vreo 40 de vaci, iar fântâna din curtea casei pe care o folosise după ce a înghețat apa la rețea a secat. „Apa din fântână ne-a ajuns cam o săptămână. Era plină la începutul anului, dar a secat repede. O aveam pentru cazuri deosebite, iar acum a fost un caz deosebit. Fără pompieri nu știu ce am fi făcut, pentru că nu aveam alte variante. Cu găleata nu ai cum să cari pentru că nouă ne trebuie cam o tonă și jumătate spre două la zi. E irealizabil dacă te gândești la găleată”, a spus fermierul.

Vecinii săi nu duc grija apei potabile, dar faptul că nu mai e apă la rețea îi afectează pe toți cei din sat. Fântânile le sunt acum de mare ajutor pentru a nu suferi de sete. „Nu am renunțat la fântână nici după ce am refăcut casa. Avem apă în ea permanent, dar uite că de când mergea la rețea nu am mai pus hidrant în ea. Acum trebuie să cărăm cu găleata și nouă, oameni în vârstă, ne e greu, mai ales pe gerul acesta. Eu cu soțul ne descurcăm, dar ar fi bună și cea de la rețea pentru că acum îi ducem dorul la baie și bucătărie. Acolo nu mai avem cum să facem apă caldă”, a spus Paulina Ungureanu, o localnică din Mușetești.

Primarul comunei a fost în munte împreună cu vreo 20 de săteni pentru a dezgheța conducta, dar eforturile lor au fost zadarnice. „Am luat oameni cu butelii după noi, am încălzit conducta o zi întreagă, dar a doua zi era înghețată la loc. E pe o distanță de peste un kilometru scoasă din pământ. Probabil după ce au trecut mașinile cu lemne a fugit pământul și ea a rămas suspendată în aer pe porțiuni mari, iar la gerul acesta normal că a înghețat, mai ales că e în munte, unde e mult mai frig”, a explicat Cosmin Băban, primarul menționând că doar încălzirea vremii poate rezolva de la sine problema alimentării cu apă la rețeaua publică.

Rețeaua respectivă a fost realizată la începutul anilor 2000 de aceeași firmă care a lucrat și la Săcelu, acolo unde mai multe persoane, inclusiv un fost primar al comunei, au fost condamnate la închisoare pentru lucrările de proastă calitate făcute la rețea.

SPRIJIN

Școala din localitate, dar și gospodăriile din comună au rămas fără apă după ce conductele de alimentare au înghețat și s-au spart. În jur de 800 de gospodării din localitate au avut de suferit din cauza acestei avarii la sistemul de captare a apei aflat în munte. Autorităţile locale au fost cele care au solicitat sprijin pompierilor.

Galerie foto



Vizualizări: 336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: