Apă la program, pe caniculă. Soluția primarilor din Gorj

Seceta acutizează problemele legate de lipsa de apă. Din cauză că mulți udă grădinile cu apă de la rețeaua publică, presiunea scade și nu mai ajunge apa la toată lumea. Mulți primari au decis să restricționeze apa. În comuna Urdari, de exemplu, apa vine la robinete doar câteva ore pe zi. Aici, primarul susține că a găsit soluția și problema e ca și rezolvată.

În fiecare vară, situația din localitatea gorjeană Urdari pare trasă la indigo. Multe izvoare au secat, iar localnicii care udă grădinile cu apa de la rețea au făcut ca apa să fie și mai puțină și să ajungă cu greu în toate satele.

Așa se face că, în Urdari, oamenii au apă la program pe caniculă. „Pe timp de vară, nu avem strop de apă cu zilele. Curge câteva minute pe zi. Stăm noaptea să vedem dacă vine apa și vine doar zece minute, un sfert de oră. Sunt ani de zile de când se întâmplă la fel. Mai ales pentru cei care stau mai sus este și mai greu. Ei nu au aproape deloc și se chinuiesc. De băut cumpărăm de la Rovinari, Bîlteni. Astea-s condițiile”, a spus un localnic din satul Hotăroasa.

„De spălat, oprim când vine. Dar se face verde în două zile și nici hainele nu le mai putem spăla cu această apă. Au mai captat câțiva localnici două izvoare mai sus, în pădure, și acolo merge toată lumea din zonă să ia apă. Mergem și doi - trei kilometri cu căruțul, luăm apă cu bidoanele”, a spus un alt localnic.

Pentru consum, oamenii sunt nevoiți să cumpere de la magazin ori să meargă în pădure unde câțiva localnici au captat două izvoare. Apa este bună de băut și cei care nu își permit să cumpere mereu de la magazin, merg acolo și iau apă în bidoane în fiecare dimineață. Fântânile aproape că au secat toate. Celelalte nu mai sunt bune de folosit pentru că excavările din apropiere au afectat pânza freatică, iar apa vine plină de nisip. „Din fântâni, nu putem să bem. Este cu nisip. Se depune pe fundul găleții și nu putem bea așa ceva ca să ne îmbolnăvim. Din cauza carierei, apa din fântâni nu mai este bună. Pânza freatică a fost distrusă și nu mai putem bea apa de aici, că vine murdară. O folosim la animale, la spălat”, a spus o femeie din sat.

În fața revoltei oamenilor, primarul din Urdari, Mihai Calotă, promite că va rezolva problema în cel mult două luni. A făcut deja noi foraje ca să fie mai multă apă în comună. „Este rezolvată 90% această problemă. În scurt timp, într-o lună jumătate, maximum două, se va da drumul la al doilea bazin care are 400 de metri cubi și încă un bazin de 150 de metri cubi. Puțurile sunt săpate. Curentul este dus până acolo. Se lucrează la branșările pentru locuitorii care au făcut case noi. Sunt 38 de case. Este singura soluție de a avea apă tot timpul”, a spus primarul.

Acesta a dat vina și pe localnicii care ignoră recomandările și udă grădinile în această perioadă. „Consumul este foarte mare datorită unor oameni care udă grădinile cu zarzavaturi de acasă și crește consumul fantastic și nu satisface consumul de apă necesar pentru locuitorii din Urdari. Seceta a făcut probleme în toată țara. Și la noi sunt compromise culturi”, a mai declarat primarul Mihai Calotă.

La aceeași soluție a apelat și primarul din Scoarța. Și aici sunt probleme cu asigurarea apei tot timpul, iar edilii au făcut noi foraje și promit ca și aici să fie folosit un nou bazin cu apă astfel încât nimeni să nu mai sufere din această cauză.

Vizualizări: 1,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: