Apa plată depozitată în Gorj, pericol pentru sănătate

Apa plată și laptele cumpărat de la colțul blocului sunt adevărate bombe pentru consumatori. În aceasta perioadă, inspectorii sanitar-veterinari au alertă la nivel național privind punerea în vânzare a unei cantități de apă plată care conține microorganisme. Apa este produsă în Hunedoara și există un depozit şi pe raza județului nostru. Inspectorii fac investigații, iar apa va fi pusă sub sechestru. De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari atenționează cetățenii să nu mai cumpere lapte de la colțul străzii pentru că pot contacta boli grave.

Perioada estivală dă de furcă inspectorii sanitar- veterinari, asta și pentru că la temperaturi ridicate, microorganismele se simt mai bine decât oricând. Astfel, inspectorii au primit o alertă valabilă la nivel național, privind scoaterea de la comercializare a unei cantități de apă plată depistată cu microorganisme. Ion Iliuță, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj (DSVSA) a declarat că în prezent se fac investigații, iar apa cu o încărcătură microbiană peste normele sanitar-veterinare va fi pusă sub sechestru. Furnizorul apei respective este din Hunedoara, iar depozitarea este la noi în județ. Este un singur depozit iar apa are o încărcătură microbiană peste normele sanitar-veterinare. Totodată, apa va fi pusă sub sechestru, se vor face noi analize în laboratoarele DSVSA și în funcție de rezultat se vor dispune măsurile care se impun. ”Apa va fi pusă sub sechestru, iar după ce vom face și noi analize la nivelul județului, apa va avea două destinații: ori va rămâne pentru comercializare, ori se va returna agentului economic”, a precizat Iliuță.

Laptele poate provoca tuberculoză!

Totodată, vânzătorii ambulanți ce comercializează lapte și produse lactate sunt în vizorul inspectorilor DSV. ”E dulce, e bun. E proaspăt! Nu e smântânit! Nu se strică, doamnă, că avem clienții noștri. Vin repede și-l cumpără. Nu se strică. E proaspăt. E muls azi-dimineață!”, ne asigură o precupeață din Piața Centrală. Femeia a spus că este din Turcinești și vinde în fiecare zi câte 5-6 sticle de lapte de la vaca ei și nu a avut până acum niciun fel de reclamații, mai ales că are clienții ei. În ciuda garanțiilor oferite de negustori, inspectorii sanitar- veterinari avertizează populația că astfel de produse trebuie cumpărate numai din locuri avizate, în caz contrar oamenii se pot expune unor boli extrem de periculoase. ”Prin consumul acestui lapte necontrolat putem să contactăm boli mult mai periculoase și dau ca exemplu tuberculoza. Este foarte important să cumpărăm astfel de produse numai din spațiile autorizate sanitar-veterinar”, a avertizat Iliuță. Într-o singură zi, inspectorii au confiscate 50 de litri de lapte și 10 kg de caș, puse în vânzare în Piața Centrală și zona CAM. ”Am confiscat numai în CAM și Piața Centrală într-o singură zi peste 50 de litri de lapte crud. De asemenea, 10 kg de caș au fost confiscate și au fost aplicate, în ultimele zile,  sancțiuni în valoare de 42 de milioane de lei”, a precizat Ion Iliuță.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: