Proiectele pe Măsura 141, depuse pe bază de programare

Producătorii agricoli din judeţul Gorj au luat cu asalt Compartimentul Judeţean de Dezvoltare Rurală în ultimele zile ale sesiunii de depunere a proiectelor pe Măsura 141. Încă de la începutul săptămânii a fost nevoie de ajutorul forţelor de ordine pentru a se putea face faţă îmbulzelii. Pentru a se evita aglomeraţia de pe holurile Instituţiei Prefectului s-a luat decizia ca accesul în instituţie să se facă pe bază de programare, în serii de câte 10 persoane.

Ieri, încă de la primele orele ale dimineţii, zeci de persoane au format cozi interminabile chiar pe scările Prefecturii în speranţa că vor prinde locuri fruntaşe pe lista programărilor. Reprezentanţii Compartimentului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală spun că în ultima perioadă au înregistrat, zilnic, peste 100 de dosare. “Sesiunea care a început în data de 14 mai şi se va sfârşi pe 29 iunie este ultima din cadrul PNDR în care mai pot fi accesate fonduri pe Măsura 141. Până în momentul de faţă, s-au depus peste 1000 de proiecte, în ultima perioadă înregistrându-se zilnic între 100 şi 120 de dosare. Din cauza aglomeraţiei am hotărât ca accesul în Instituţia Prefectului se facă în serii de câte 10 persoane, programarea fiind făcută de către organul de pază de la intrare”, a declarat Petre Tomoiu, directorul Compartimentului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală Gorj. Măsura 141 vizează sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, iar beneficiarii acesteia pot primi câte 1500 de euro/an pe perioadă de 5 ani. La sesiunea din luna iunie a anului trecut, la nivelul judeţului, s-au depus 914 proiecte, dintre care au fost eligibile 800, nefiind finanţate decât 560 dintre ele. Întrucât s-a depăşit plafonul alocat la nivel naţional selectarea s-a făcut în baza punctajului obţinut.

NOUTĂŢI

Spre deosebire de sesiunile trecute au apărut modificări la documentele ce fac dovada comercializării unei părţi din producţie şi s-au stabilit criterii noi de punctaj. De exemplu, tinerii sub 40 de ani vor primi 30 de puncte în loc de 20 câte erau până acum. De asemenea, pentru zona defavorizată se vor acorda 5 puncte în loc de 20 cât se acordau la sesiunile trecute. De această dată se vor puncta şi investiţiile din fondurile proprii, de minim 4.500 de euro, cu 20 de puncte. 

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: