Apariție rară în pădurile României, animal cu o mutație genetică!

Un animal rar și-a făcut apariția recent în România acesta suferind o mutație genetică. Este vorba de un cerb alb care este o atracție pentru cei care îl întâlnesc.

Pe camerele de supraveghere montate în Parcul Natural Bucegi au fost surprinse imagini încântătoare cu un animal rar, un cerb alb, despre care specialiștii au explicat că suferă de o mutație genetică. Acest lucru îi conferă o înfățișare de poveste, animalul rar, desprins parcă din filmele cu Harry Potter fiind surprins deseori și de turiști în imagini și filmări.

Imaginile de pe camerele de supraveghere montate într-o pădure din Parcul Natural Bucegi au surprins acest cerb alb, care a ieșit la joacă cu alte animale din specia sa, ceva mai colorate. Animalele au fost surprinse de camera cu senzori la unul din punctele de hrănire monitorizate de Romsilva și, conform specialiștilor, coloritul deosebit este, de fapt, datorat albinismului. Această mutație genetică presupune lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină- care este pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului, atât la oameni cât și la animale.

Albinismul este cauzat de o dezordine congenitală hipo-pigmentară caracterizată prin lipsa pigmentului natural. În plus, acest lucru nu este neapărat în avantajul animalului, deoarece în afara sezonului hibernal iese foarte mult în evidență. 

În cazul animalelor, cazuri ca cele acestui cerb alb sunt folosite drept un indicator al densității ridicate. Tulburările genetice de acest gen apar în urma fenomenului numit consangvinizare- fecundarea exemplarelor înrudite.

Cerbul alb din munții Bucegi nu este, însă, singurul exemplar din România. Un altul este deja celebru la noi în țară și își face apariția la Bran. Animalul cutreieră fără problemă străzile, dar și gospodăriile oamenilor, în căutare de hrană, așa că în scurt timp a devenit prietenul tuturor, după cum a povestit o tânără din Alba Iulia în mediul online unde a și postat o filmare. „Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei româneşti), prieten cu toată lume”, este mesajul fetei care l-a întâlnit pe cerbul alb de la Bran.

Vizualizări: 2,809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: