Aproape 1800 de pensionari au popriri pe pensie

Circa 1800 de pensionari din Gorj primesc pensia fragmentată din cauza faptului că nu şi-au putut achita la timp dările către bănci sau impozitele locale.

Reţinerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la o treime din pensia aflată în plată, până la recuperarea totală a debitului. “La nivelul judeţului Gorj, la sfârşitul lunii ianuarie 2014 exista un număr de 1791 de popriri în care Casa Judeţeană de Pensii are calitatea de terţ poprit. Suma lunară a viramentelor efectuată în contul acestor popriri este undeva la aproximativ de 400 de mii lei, lunar. Ponderea cea mai mare a popririlor provin din credite şi dobânzi restante la bănci, impozite şi taxe neachitate la primării sau întreţineri neplătite la asociaţie. În octombrie 2013 aveam în jur de 1500 de popriri, se pare că sunt în creştere”, a spus Daniela Negoiţă, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Abia fac faţă cheltuielilor

Pensionarii spun că abia mai fac faţă cheltuielilor de zi cu zi. “Nu ajunge pensia pe care o am ca să mă achit de toate dările, primesc 560 de lei. Am datorii, şi la bancă mai am de achitat vreo 250 de lei. Este foarte greu, puţini bani ne mai rămân după plata facturilor. Trebuie să strângem cureaua. Nu mănânc niciun măr, nicio portocală, trec pe lângă ele. De carne nici nu mai vorbesc”, a spus Ilie Danciu, un pensionar din Târgu Jiu.

Chiar şi pensionarii cu pensii mai mari se plâng că nu le ajung banii. “Este foarte greu, eu am vreo 1380 de lei. Pentru care au mai puţin e şi mai greu. E vorba de muncă pe care a prestat-o. Eu am lucrat în mină 24 de ani, la Motru, în Valea Jiului, a fost greu, foarte greu, de aia e şi pensia puţin mai mare, dar nu-i de ajuns. Cei care am lucrat la mină, avem şi nişte boli care nu-ţi permit să apuci pensie prea mult. Am de plătit rate pe la bănci, dar încerc să plătesc la timp”, a spus Alexandru Şerbănoiu din Albeni.   

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: