Minerii şi energeticienii încep protestele de stradă

Protestele de stradă ale minerilor şi energeticienilor, anunţate încă de la începutul anului, vor începe miercuri, 12 februarie. Federaţia Naţională Mine Energie anunţă pichetări zilnice, începând cu ora 16.30, principala nemulţumire fiind refuzul administraţiei Complexului Energetic Oltenia de a negocia drepturile salariaţilor pe 2014, dar şi încălcarea frecventă a contractului colectiv de muncă în vigoare. Toate federaţiile semnatare ale CCM au cerut negocieri, dar directorul Laurenţiu Ciurel a anunţat public că aşteaptă înfiinţarea unui nou sindicat. Este vorba de Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), în curs de înfiinţare de către Ion Ruşeţ şi alţi lideri agreaţi de administraţie.

Circa două sute de mineri și energeticieni vor picheta, zilnic, începând de miercuri, 12 februarie, în Piața Prefecturii, la sediul Complexului Energetic Oltenia din centru. Decizia a fost luată sâmbătă, în cadrul Consiliului de Coordonare al Federației Naționale Mine Energie (FNME), ședință la care a participat și Marin Condescu. Sindicaliştii solicită administraţiei CE Oltenia respectarea Contractului Colectiv de Muncă, începerea negocierilor pentru încheierea unui act adiţional la CCM, consultarea sindicatelor la elaborarea programului de reorganizare a societăţii, dar și prezentarea intenţiei administraţiei cu privire la concedierile colective din acest an.

Ruşeţ vrea să fie singur la negocieri

Anterior acestei decizii, FNME a făcut un apel la toţi liderii de sindicat să intre în comisia de negociere cu administraţia CE Oltenia. Apelul se adresează şi celor plecaţi din FNME, pentru a se alătura lui Ruşeţ la viitorul SMEO. „FNME face un apel către toţi responsabilii sindicali din CE Oltenia ca, dincolo de disputele în justiţie privind constituirea unui nou sindicat, să se unească în ideea singurului obiectiv real: demararea negocierilor actului adiţional la contractul colectiv de muncă la nivelul CEO pe 2014. Nu putem aştepta apariţia unui sindicat majoritar, acesta fiind un proces lung şi probabil fără finalitate”, se arată în comunicatul FNME.

Federaţia susţine că: „În ideea reprezentării acestui interes, acceptăm la negocieri liderii care au ales calea separării de FNME chiar dacă aceştia sunt numeric mai mulţi în comisie. Nu putem lăsa un manager privat să decidă cu cine îi convine să negocieze sau să amâne la nesfârşit începerea negocierilor. Nu putem lăsa salariaţii fără reglementarea drepturilor salariale pe anul 2014”. A venit și răspunsul liderului interimar al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Ion Rușeț, care a declarat presei că: “Nu trebuie să ne accepte ei, noi vom veni la negocieri prin votul pe care ni-l vor da lucrătorii. Ei vor urmări procesul de negociere prin declarațiile publice pe care le vom face noi”.

Crețan face apel la înțelepciunea lui Ciurel

Şi președintele Sindicatului Lignitul Oltenia, Constantin Crețan, a remis un comunicat de presă prin care face apel la înțelepciunea directorului Laurențiu Ciurel și îi cere să convoace comisia de negociere pentru stabilirea drepturilor salariale pe 2014, cât și acordarea pachetelor de performanță. El mai invocă un alineat din contractul colectiv de muncă care spune că modificările pot fi cerute doar de federațiile semnatare. El atrage atenția că deja au fost pierdute drepturile pe ianuarie și februarie și că responsabili sunt liderii sindicatelor, deoarece nu au cerut negocierea unui act adițional. “Sindicatul nostru consideră că prin lipsa de voință a liderilor de sindicat de a solicita renegocierea drepturilor salariale, așa cum impune contractul colectiv de muncă, aceștia fac un abuz împotriva propriilor membri de sindicat și faptul că aceștia nu mai reprezintă interesele, urmărindu-și doar propriile interese”, transmite Constantin Crețan, el referindu-se la liderii care încearcă să formeze un sindicat majoritar. Aceştia refuză începerea negocierilor dorind să intre singuri la discuții cu Laurențiu Ciurel. Numai că înființarea SMEO și dobândirea reprezentativității mai durează câteva luni, iar în această perioadă angajații pierd bani.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: