Mama lui Costea a recunoscut hăinuţele găsite pe Valea Dâlbanului

Zi grea ieri pentru familia băiatului de 7 ani dispărut la Rânca, mama lui Costea Velcev având ingrata misiune de a recunoaşte hăinuţele copilului său. Femeia este devastată de vestea tristă primită de la poliţiştii gorjeni după găsirea resturilor umane duminică după-amiază, o echipă de căutare încercând ieri în zadar să mai descopere şi alte fragmente pe Valea Dâlbanului, operaţiunile de căutare urmând să fie oprite de azi.
 Căutarea de resturi umane în zona staţiunii Rânca va fi suspendată temporar, după ce căutările de ieri au dus la descoperirea unui singur os, ce poate fi considerat coastă de provenienţă umană. Şeful IJP Gorj, comisarul şef Viorel Caragea spune că, de azi, căutările nu vor mai fi reluate, ci într-un moment care ar putea fi considerat din nou oportun de către anchetatori. Caragea spune că poliţiştii aşteaptă rezultatele testelor ADN pentru fragmentele umane descoperite duminică în zona Rânca, pentru a vedea dacă acestea aparţin sau nu băiatului Costea Velcev, dispărut în urmă cu aproape o lună din staţiune.
 "Mama copilului a recunoscut hainele găsite de noi pe munte şi prezentate acesteia de colegii mei la Bucureşti, dar acest lucru nu este suficient. Aşteptăm rezultatul testelor ADN şi rezultatul de la necropsie, să vedem cum a murit acest copil, de când şi aşa mai departe. Sub coordonarea unui procuror punem toate aceste informaţii cap la cap şi continuăm ancheta. Cercetările le suspendăm pe moment pentru că, aţi văzut, am căutat inclusiv cu câinele dresat anume să găsească resturi umane şi nu s-a mai descoperit nimic în zona respectivă", afirmă Caragea.

 Ieri au fost ultimele căutări

 Echipa de căutare, formată din 7 poliţişti şi un câine adus ieri de la Centrul Chinologic Sibiu a descoperit un singur os, ce poate fi considerat coastă umană, os care va fi dus însă la un laborator pentru a fi expertizat. Descoperirea a fost făcută tot în zona Valea Dâlbanului, unde duminică au fost descoperite mai multe resturi umane ale unui copil. De asemenea, aici au fost găsite haine, pe care mama lui Costea Velcev le-a identificat luni ca fiind ale fiului său. Echipa de căutare a scotocit ieri zona de pe Valea Dâlbanului pe o rază de un kilometru, câinele adus de la Sibiu nedetectând miros al unor alte resturi de corp uman.
 Rămăşiţele umane descoperite duminică de către un cioban plecat pe munte după zmeură s-au aflat la câteva sute de metri de un loc în care pădurarii implicaţi în căutările anterioare de la Rânca au identificat existenţa unui bârlog de urs. Aici au fost găsite în primele zile de căutare resturi ale unor oi pe care ciobanii le-au dat furate de urs, trupul lui Costea Velcev nefiind atunci observat în zonă, motiv pentru care poliţiştii înclină să creadă că animalele sălbatice au fost cele care au adus resturile umane în albia pârâului existent pe Valea Dâlbanului.
 Şeful IJP Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, spune că, în aceste condiţii, în lipsa unor noi indicii care să ajute la descoperirea restului de fragmente umane care lipsesc din corpul descoperit duminică, continuarea căutărilor pe munte nu se mai impune, zona fiind extrem de vastă, iar terenul extrem de accidentat. Caragea apreciază că eventuale noi indicii pot fi furnizate de persoanele aflate încă pe munte la cules ciuperci sau fructe de pădure, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul descoperirii făcute duminică.

 O parte din Costea e încă pe munte

 Un cioban a anunţat duminică la 112 că a observat hainele şi resturile umane ale unui băiat într-o zonă cu acces extrem de dificil, la 7-8 kilometri de staţiunea Rânca. Descoperirea respectivă s-a produs la aproape o lună de la dispariţia din staţiune a lui Costea Velcev, un băiat de 7 ani venit de la Constanţa la Rânca împreună cu bunicii săi. Acesta a plecat de unul singur de la cabană, pe un drum prin pădure, trecând inclusiv prin apropierea unei stâne la care ciobanii au reclamat prezenţa unui urs în seara dispariţiei sale. Oamenii legii au reuşit să recupereze de pe munte doar o parte din zona existentă de la bust în jos, o mână şi doar mandibula de la craniu, ceea ce, teoretic, îi obliga măcar ieri pe oamenii legii să încerce să recupereze şi restul fragmentelor umane. Acestea nu au fost însă găsite, iar cum pe munte vremea se strică de acum încolo de la o oră la alta, iar noi indicii nu au mai apărut, scotocirile la Rânca se suspendă începând de azi.

 Consiliere psihologică pentru familia lui Costea 

 Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, inspectorul Radu Croitoru, a declarat că psihologul instituţuiei s-a întâlnit, duminică după-amiază, cu membrii familiei copilului, după ce aceştia au aflat despre descoperirea trupului băiatului şi a resturilor de haine. Mama şi bunica lui Costea Velcev au fost consiliate timp de câteva ore (cinci - şase ore) de către psihologul IPJ Constanţa şi urma ca ieri dimineaţă acesta să se reîntâlnească cu membrii familiei pentru a continua consilierea. Luni, dimineaţă, când a contactat familia, aceasta se afla deja în drum spre Bucureşti, cel mai probabil pentru a merge la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici" pentru a identifica hainele găsite pe munte.
De asemenea, potrivit spuselor psihologului, atât mama, dar mai ales bunica copilului, erau foarte afectate de această veste. Mama lui Costea, Olga Velcev, era devastată de durere, vecinii ei spunând că femeia nu a mai ieşit din casă de zile bune şi nu mai mănâncă aproape nimic de când a revenit la Constanţa fără singurul său băiat. Ieri femeia a recunoscut hăinuţele găsite pe munte şi, astfel, anchetatorii au căpătat un indiciu oficial în plus, cel mai probabil şi testele ADN urmând să confirme că resturile umane sunt ale lui Costea.
 
 Analiză pe resturile umane

 Primele studii ale resturilor umane despre care anchetatorii cred că ar fi ale lui Costea Velcev sugerează faptul că ar fi vorba despre un copil de aproximativ şapte ani, dar numai testul ADN realizat la IGPR va putea confirma acest fapt. "Am primit fragmente umane şi nu corpul întreg. Din resturile umane lipseşte capul şi o mână, iar celelalte fragmente sunt foarte deteriorate şi chiar în stare avansată de putrefacţie. Dacă vom şti de la IGP că este vorba despre băiatul care a dispărut în zona Rânca vom încerca să stabilim cauza decesului", a explicat luni, agenţiei Mediafax, directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", din Capitală, profesor doctor Dan Dermengiu.
 Legiştii vor încerca să stabiliească dacă băiatul a murit înainte să fi fost atacat de animale sau dacă acestea l-au omorât. "Şi acest lucru pare foarte greu de identificat acum, dar analiza resturilor umane va continua şi zilele următoare", a mai spus directorul general. Rezultatele expertizei ADN făcută de specialiştii Institutului de Criminalistică din cadrul IGPR vor fi gata în aproximativ o săptămână.


Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: