DNA se bagă în ţeapa de un milion de euro dată de Bucloiu

Grea muncă vor mai avea de acum încolo procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Gorj după ce pe masa lor au ajuns dosarele în care era anchetat Constantin Bucloiu, cunoscut ca "Titel", după cum îi spuneau părinţii când era mic. Titel a ţepuit atât de multe firme şi patroni că nici el nu mai ştie, ieri fiind luat la audieri pentru prima dată de procurorii anticorupţie.
 Titel Bucloiu a fost audiat ieri de procurorii DNA în dosarul de evaziune fiscală întocmit pe numele său, fiind pentru prima dată când acesta apare în faţa procurorilor anticorupţie. Cunoscut drept cel mai mare ţepar din Gorj, Bucloiu este anchetat într-un dosar preluat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Acesta era acuzat că a înşelat mai multe firme, inclusiv de leasing, prin emiterea de cecuri fără acoperire sau prin vânzarea unor utilaje cumpărate în rate. Firmele păgubite provin din toată ţara, iar plângerile au curs cu nemiluita la adresa celui care se prezenta ca fiind un om de afaceri respectabil din Gorj.
 Ţeapa dată firmelor de leasing a ieşit la iveală la sfârşitul anului trecut, atunci când Poliţia Gorj a făcut cunoscute împrejurările în care Bucloiu a ajuns, nu pentru mult timp, după gratii. "În urma unor laborioase activităţi investigative întreprinse de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, trei bărbaţi, suspectaţi de comiterea mai multor înşelăciuni, au fost reţinuţi şi conduşi la sediul I.P.J. Gorj pentru documentarea activităţii infracţionale. Pe baza probelor administrate de poliţişti rezultă că cei trei suspecţi au achiziţionat în sistem leasing, în perioada 2007-2008, mai multe utilaje tip excavator, buldozer, concasor etc., de la trei societăţi comerciale din Bucureşti, pentru care au folosit documente contabile falsificate (balanţe, extrase de cont). Ulterior, aceste utilaje au fost revândute către terţi prin societăţi „fantomă”, la preţuri subevaluate, în scopul de a încasa cât mai repede lichidităţi, ratele către societăţile de leasing nemaifiind achitate. Prejudiciul creat prin aceste acţiuni frauduloase a fost estimat până în prezent la suma de 2,6 milioane lei”, anunţa, la vremea respectivă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj.

 Arestat când pe Clisura Dunării, când prin Austria

 Bucloiu şi complicii săi au fost prinşi atunci la un hotel de pe Clisura Dunării. Ieri, acesta a fost adus cu duba Poliţiei la sediul DNA alături de complicele său Teodor Ungur, acuzat şi el de evaziune fiscală. Prejudiciul produs de cei doi este estimat la circa un milion de euro, motiv pentru care ancheta a şi fost preluată de către procurorii anticorupţie. Titel Bucloiu a fost arestat preventiv la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost extrădat din Austria, ţară în care trăia de câteva luni. El a fugit din România la sfârşitul anului trecut, când a profitat de câteva proceduri legale care i-au permis punerea în libertate pentru 24 de ore, timp pe care l-a valorificat părăsind ţara. Procurorii vor avea ocazia să verifice şi cum de a reuşit Bucloiu să fraierească instanţele de judecată de la Târgu Jiu şi Craiova pentru a prinde o "fereastră" de 24 de ore pentru a fi lăsat liber, suficient cât să îşi piardă urmele prin Europa. 
 De menţionat că atunci poliţiştii au făcut eforturi mari pentru a-l prinde pe Bucloiu, reuşind să îl reţină chiar în ziua în care acesta îşi serba ziua de naştere, ţeparul Gorjului necrezând că i se poate întâmpla aşa ceva. Ironia sorţii face ca el să fi fost prins zilele trecute după ce a sunat acasă ca să se intereseze de tatăl său, care tocmai decedase, iar Titel nu a putut fi prezent la funerarii. Organele de urmărire penală au putut însă să îi ia urma şi să îl readucă în arest până când nu vor veni eventuale plângeri de escrocare şi de prin Austria...La începutul lui decembrie 2008, Bucloiu a fost pus în libertate de Curtea de Apel Craiova, deşi, imediat după pronunţarea sentinţei, poliţiştii gorjeni l-au acuzat de comiterea a noi fapte ilegale, procurorul Ion Diaconescu, celebru prin cazul Ţundrea, ezitând să ceară reţinerea celui mai notoriu ţepar al Gorjului. Pe numele acestuia plângerile au curs gârlă, numărul acestora fiinde de ordinul zecilor, semn că puterea de convingere a lui Bucloiu a fost la fel de mare ca şi grădina lui Dumnezeu. Ulterior a fost cerută arestarea preventivă a lui Bucloi şi a celorlalţi doi complici ai acestuia, numai că niciunul dintre ei nu a venit la instanţele de judecată şi, astfel, a fost emis mandat de reţinere în lipsa lor, ceea ce, evident, acum îi costă libertatea.

 Trimis în judecată în alt dosar

 La începutul lunii martie, atunci când Bucloiu şi Ungur nu mai erau în ţară, cei doi au fost trimişi în judecată alături de alţi doi complici, procuror de caz fiind tot Ion Diaconescu. Gaşca lui Bucloiu era acuzată de producerea unor ţepe de peste 220.000 de lei. Titel Bucloiu, Nelu Vancea, Augustin Ştefan Zaharia Morea şi Teodor Ungur, au pozat în mari oameni de afaceri şi au achiziţionat două firme din Bucureşti, Nobil Murflatar SRL şi Giorgio Grup SRL, pe care le-au folosit în păcălirea celor care nici nu ştiau ce nenorocire îi aşteaptă. Bucloiu se ocupa în special de contactarea firmelor care urmau să fie păgubite, el convingându-i pe administratorii acestora să îi livreze marfă în valoare de zeci de mii de lei, pe care, evident, nu o mai plătea. Marfa era ridicată de prietenii săi, care prezentau la plată în special cecuri fără acoperire. Bucloiu şi amicii săi au cumpărat, astfel, tone întregi de carne pe care le-au valorificat la un magazin din Piaţa Centrală din Târgu Jiu. Aceştia au cumpărat sute de popi metalici telescopici pe care i-au vândut prin Craiova, dar şi un buldozer care a fost înstrăinat la Râmnicu-Vâlcea. De asemenea, uşi şi geamuri termopan de zeci de mii de lei au fost luate de cei trimişi în judecată la începutul lunii martie şi vândute ulterior la preţuri mult mai mici. Banii au fost împărţiţi între Bucloiu şi prietenii săi, niciuna dintre firmele păgubite nereuşind să îşi recupereze prejudiciile cu care s-au ales în urma acestor afaceri. Crimbo Prod Carn SRL Zlatna, Vrabpim Consulting SRL Focşani, Sekin SRL Târnăveni, Laf Prod SRL Cluj, Efraim SRL Cluj, sunt părţile civile din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj şi, în care, teoretic, Bucloiu, ar trebui să dea socoteală în faţa legii, ca şi în această nouă anchetă instrumentată de DNA.


Vizualizări: 540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: