Arafat: Noua legislație va destabiliza sectorul public de urgență

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că unele articole din ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia în domeniul sănătăţii vor "destabiliza tot sectorul public de urgenţă".

"Marți, în cadrul şedinţei de guvern, au fost introduse în OUG destinată sectorului privat noi articole, care vor avea cu siguranţă un impact major, şi nu unul pozitiv, asupra sistemului naţional de urgenţă. (...) Spre surprinderea mea şi a multora dintre colegii mei, s-a mers şi mai departe ieri seară, prin introducerea unor noi articole, care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgenţă, care şi aşa este limitat ca sumă comparativ cu nevoile reale. Nu înţeleg care a fost caracterul de urgenţă ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiza reală de impact şi fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgenţă, de la serviciile de ambulanţă până la SMURD şi UPU, fără excepţie", a scris Arafat pe Facebook.

Potrivit acestuia, deschiderea accesului "comercianţilor" la bugetul de stat prin care este finanţat sectorul public de urgenţă reprezintă un pas care va duce la "reducerea finanţării sectorului public în favoarea celui comercial".

"Un pas care înseamnă că în câţiva ani vom împărţi sumele cu toţi care vor apărea pe piaţă în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanţării sectorului public în favoarea celui comercial", a mai susţinut Raed Arafat.

"Aceste demersuri", a adăugat el, nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt "prezentate în acest mod".

"Nu înţeleg de ce se doreşte atât de mult destabilizarea unui sector funcţional şi care şi-a dovedit eficienţa inclusiv prin gradul de încredere al populaţiei în acest sector, care mai necesită mult de făcut în următoarea perioadă. Ca să înţelegeţi mai bine, tot sistemul integrat de urgenţă este finanţat din bugetul de stat, partea medicală consumă sub jumătate din suma totală iar această sumă, încet-încet, va fi împărţită cu comercianţii care au multe metode ca să elimine treptat sectorul public", a afirmat Raed Arafat.

Marţi, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Vizualizări: 2,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: