Cum tratăm leziunile şi juliturile superficiale la copii

Copiii sunt foarte curioşi când sunt mici, aleargă şi explorează tot ce îi înconjoară şi este inevitabil să nu cadă sau să mai vină în contact cu corpuri dure. Leziunile de la mâini și degete sunt deosebit de frecvente când copiii sunt foarte mici iar orice părinte trebuie să ştie cum să le trateze acasă pe cele superficiale. Dacă e o leziune gravă trebuie mers obligatoriu la medic.

Copiii ating mereu lucruri și le pun în gură pentru că experimentează sensibilitatea tactilă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este posibil să apară rănile și juliturile. În plus, pe măsură ce copiii cresc și încep să meargă, își dezvoltă sistemul de echilibru. Astfel, atunci când cad, își așază mâinile pe podea ca un reflex pentru a-și proteja capul.

Rănile și juliturile de la mâini şi picioare la copii sunt un aspect cu care fiecare părinte se va confrunta, şi ar fi bine să cunoască ce are de făcut şi să aibă şi o trusă de prim ajutor la îndemână.

Indiferent de tipul rănii suferite de copilul tău, trebuie să urmezi anumiți pași pentru a avea siguranța că vei evita apariția unei infecții. Mai întâi, trebuie să te asiguri că nu există nicio urmă de corp străin la nivelul rănii. Curăță bine zona afectată cu o soluție antiseptică. Acționează cu blândețe și folosește un produs ce nu provoacă prea multă usturime.

Pielea este un organ puternic vascularizat prin capilare mici, şi, chiar dacă rana pare a fi superficială, aceasta poate sângera destul de mult. Aplică apă rece sau gheață (preferabil într-o fașă curată pentru a preveni contactul direct cu pielea) pentru a contracta vasele de sânge și a opri sângerarea. În plus, temperatura scăzută ajută și la retragerea inflamației. Apoi, dezinfectează din nou rana. Soluțiile disponibile în comerț, precum iod providonă (betadină) sau clorhexidina sunt foarte eficiente,fiind disponibile și sub formă de spray.

Dacă rana nu se vindecă sau dacă ai de-a face cu o rană plină de mizerie și adâncă, este recomandat să mergi cu copilul la medicul pediatru pentru tratament și să verifici lista sa de vaccinuri. Este posibil ca acesta să aibă nevoie de copci pentru a evita apariția complicațiilor și a susține vindecarea. În anumite cazuri, cel mic poate avea nevoie de un vaccin antitetanos, mai ales dacă s-a lovit de un corp metalic. Acest aspect va fi decis de medicul care îl va îngriji în funcție de aspectul rănii și informațiile furnizate de tine cu privire la imunizările anterioare.

Vizualizări: 921

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: