Are 82 de ani, dar continuă să salveze vieți

Munca e brățară de aur pentru Petre Ciuvăţ, care la 82 de ani este medic la spitalul din Rovinari. Acesta dă dovadă de mult devotament pentru meseria pe care a ales să o practice.  Nici pandemia nu l-a speriat, fiind tot timpul în prima linie, salvând vieţi.

Deşi are o vârstă la care unii preferă să se bucure de pensie, medicul Petre Ciuvăţ nu renunţă la slujba pe care o practică de aproape 6 decenii. Acesta este medic la Secţia ATI din Rovinari, iar viaţa sa constă în salvarea pacienţilor. Pandemia de Covid-19 i-a speriat pe mulţi, chiar şi pe medici. Unii dintre ei au făcut un pas în spate, însă Petre Ciuvăţ a ales să se lupte  cu virusul şi să îi salveze pe semenii lui. Nimic nu l-a speriat, spune acesta

”Am trecut cu bine. Am avut circuite în tot spitalul. Am avut pacienţi bolnavi de Covid şi suspecţi. Nu am avut probleme. Nu ne-am îmbolnăvit. Eu am spus şi atunci că nu îmi este teamă. Unii au dat dovadă de o frică nejustificată”, spune medicul.

Medicul ne-a povestit care a fost secretul  şi cum a reuşit să se ferească de virus. ”Dacă ştii să te protejezi, o faci. În cele din urmă m-am, şi vaccinat cu cele două doze, dar până să mă vaccinez, m-am protejat cum trebuie şi nu am avut nicio problemă. Nici eu şi nici colegii mei”, mai spune Petre Ciuvăț.

Şase decenii de muncă continuă şi asiduă. Cu asta se poate lăuda medicul din Rovinari, iar prin mâinile lui au trecut mii de pacienţi pe care i-a salvat şi le-a oferit o şansă la viaţă.

Inclusiv managerul unităţii medicale recunoaşte faptul că medicul are o energie de nedescris. ”Este o onoare pentru mine ca director de spital să am în echipă un medic cu o asemenea vitalitate. A fost, este şi va fi un exemplu pentru toţi medicii. Este plin de viaţă. Este un medic şi un om extraordinar. Pentru mine rămâne un exemplu. Dacă am ceva probleme, o discuţie cu doctorul Ciuvăţ mă face să mă încarc pozitiv”, spune managerul Spitalului din Rovinari, Constantin Podaru.

Din 7 zile pe săptămână, cinci zile le stă la spital pentru a fi alături de pacienţi. Pentru a se menţine în formă, medicul face şi sport. Aleargă şi merge la înot.

”Eu sunt puţin mai sportiv. Fac exerciţii. Fac înot, culturism, iar aceste lucruri îmi oferă o stare de sănătate mulţumitoare. Dimineaţa fac o mică gimnastică de înviorare şi beau o cafea bună, după care încep munca. Mai beau o cafea după ce dorm o oră după-amiază”, a mai declarat medicul.

Cetăţenii se mândresc că au un astfel de medic în oraşul lor şi spun că este un exemplu, mai ales pentru cei tineri. ”La 82 de ani să facă operaţii şi să facă oamenii sănătoși este un lucru bun şi un exemplu pentru tinerii care nu fac aşa ceva. Foarte rar găseşti aşa ceva(...) Îl ştiu. Este foarte bun şi vorbeşte foarte frumos. Este mai bun ca oricare", au spus câțiva localnici.

Medicul va continua să salveze vieţi, atât timp cât starea de sănătate îi permite acest lucru.

Vizualizări: 2,646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: