Are de recuperat un milion de euro de la localnici

Multe primării din județul Gorj se confruntă cu aceleași probleme și la începutul anului 2020. La Scoarța, șefii primăriei încearcă tot felul de variante să convingă localnicii care sunt datori la stat să și plătească debitele. Cu greu reușesc autoritățile să mai recupereze din datoriile care ajung la aproape patru milioane de lei, iar suma crește cu fiecare lună.

Unele datorii sunt vechi chiar și de 20 de ani. Ca să convingă datornicii să mai treacă pe la Casierie, autoritățile au adoptat un proiect de hotărâre locală prin care contribuabilii care plătesc datoria integral în prima jumătate a acestui an scapă de penalități. Procentul încasărilor a crescut, dar nu simțitor.

„Noi am încercat prin tot felul de acțiuni să ridicăm procentul încasărilor, dar vin și alte datorii din spate. Anul acesta, am aprobat o facilitate fiscală, conform Codului Fiscal, în sensul că cetățenii și chiar societățile comerciale care vin să-și plătească debitele integral în primele șase luni ale anului 2020 li se vor șterge penalitățile. Este o măsură pe care am aplicat-o și anul trecut. Rezultatele nu au fost mulțumitoare. Unii chiar nu au știut cu toate că am făcut informare. Multe sunt de făcut în comună, bani sunt puțini”, a spus primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu.

Suma pe care primăria o are de recuperat de la oameni este de aproape patru milioane de lei, bani pe care autoritățile i-ar putea folosi în continuarea proiectelor din comună.

Cele mai mari probleme sunt în cartierul de romi. Acolo, banii se recuperează cel mai greu pentru că datornicii nu pot fi executați. „Suma se menține aproape la aceeași cotă ca în 2019. Jumătate din sumă sunt amenzi de circulație. Suma se ridică la 40 de miliarde de lei vechi. Am făcut foarte, foarte multe acțiuni, executări, popriri la pensii, salarii. Recuperăm, dar pasul este foarte mic. În cartierul de romi, sunt cele mai mari probleme. Au case, mașini, bani, dar foarte greu recuperăm de la foarte mulți oameni de acolo”, a mai spus Ion Stamatoiu.

Vizualizări: 2,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: