Artefacte antice descoperite pe malul Nilului

A doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului XX au reprezentat perioada de aur a egiptologiei. Aproape toti arheologii de frunte, dar si aventurieri din toata lumea au facut sapaturi in Egipt. Artefactele si constructiile din perioada Egiptului Antic au adus lumina in ceea ce priveste aceasta perioada care si-a pus amprenta asupra culturii sfarsitului de mileniu.

Obiectele din perioada Egiptului Antic pot fi gasite in toate marile muzee ale lumii. Mitologia antica egipteana, faraonii din acea perioada, monumentele care au supravietuit trecerii timpului, bogatiile si misterele au fost surse de inspiratie pentru piese de teatru, romane, filme, musicaluri sau parcuri tematice. Unele dintre acestea au fost recreate in cadrul unor resorturi de lux cu cazinouri sau se regasesc in online sloturi, jocuri din cazinourile online, ca simboluri care duc cu gandul la lux si secrete (Book of dead, Book of Ra, Ramses II, Pyramid, Maze of Osiris).

Despre egiptologie se credea ca este in prag de uitare. Anul 2018 ne-a aratat ca acest lucru nu se sustine, pe parcursul sau fiind facute numeroase descoperiri in nisipul Egiptului. In luna noiembrie, autoritatile egiptene au anuntat descoperirea a doua morminte din timpul dinastiilor XVII si XVIII in zona de nord a orasului El-Asasef, o necropola din sudul Egiptului, aflata pe malul vestic al Nilului. Conform ministrului antichitatilor din Egipt, Khaled Al Anani, in ambele sarcofage s-au gasit mumii bine conservate.

Pentru aducerea la lumina a acestor sarcofage, arheologii francezi au trebuit sa excaveze peste 300 de metri cubi de nisip si moloz. Primul mormant descoperit a fost identificat ca fiind al lui Thaw-Irkhet-if, supraveghetorul din altarul mumificarilor. El are o vechime de aproximativ 4000 de ani (secolul XIII i.Hr.) si se considera ca apartine celei de-a XVIII-a dinastii, perioada in care au trait unii dintre cei mai cunoscuti faraoni, Tutankhamen si Ramses II.

In interiorul acestui mormant, pe langa sarcofagul cu mumia supraveghetorului au mai fost gasite 5 masti colorate si circa 1000 de figurine Ushabti (figurine in miniatura ale slujitorilor). In credinta egipteana, in momentul reincarnarii, figurinele primeau sufletele fostilor servitori.

Cel de-al doilea mormant este reprezentat de sarcofagul in stil rishi al unei femei . Acest mormant nu a fost mai fost deschis, iar mumia descoperita era foarte bine conservata. Ca si primul mormant, si acesta continea tablouri colorate pe tavan, reprezentand proprietarul si familia acestuia.

La finalul lui 2018 a mai fost descoperit in zona Saqqara un mormant vechi de 4 400 de ani, decorat cu statui si hieroglife. Acesta dateaza din timpul domniei lui Neferirkare Kakai, cel de-al treilea rege din a cincea dinastie a vechiului regat. Avand peste 10 metri lungime, 3 metri latime si 3 metri inaltime, mormantul, aflat intr-o stare aproape perfecta, isi va dezvalui secretele o data cu reluarea sapaturilor in cursul acestei luni.

Pe parcursul anului trecut, in Egipt au fost facute 12 descoperiri importante datand din perioada antica. Cea mai impresionanta a fost cea a cimitirului preotilor lui Thot, un zeu stravechi al Lunii si Intelepciunii. Printre obiecte funerare, aici au fost descoperite si 40 de sarcofage care au furnizat informatii pretioase despre viata egiptenilor de acum 2000 de ani.

Guvernul egiptean incurajeaza si sprijina efectuarea de sapaturi. Oficialii spera ca noile descoperiri vor imbunatati imaginea Egiptului in lume si ca vor revigora interesul turistilor care in trecut se inghesuiau la templele si piramidele sale iconice, dar care evita tara din cauza haosului instalat dupa revolta politica din 2011.

Vizualizări: 3,326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: