Artego a crescut pe bursă cu 40%!

Seceta din 2011 nu a adus beneficii doar companiilor miniere şi energetice din Gorj, ci şi colaboratorilor acestora. Este şi cazul firmei Artego, ale cărei acţiuni sunt cu 40 la sută mai valoroase de când au fost listate pe bursă. Artego stă bine şi la exporturi, estimând pentru anul acesta lucrări de 25 de milioane de euro. Judecând după valoarea unei unităţi, Artego valorează peste 6 milioane de euro.

De la începutul anului, cotaţia acţiunilor producătorului de cauciuc din Târgu Jiu a urcat cu 33 la sută şi se tranzacţionează cu 2,8 lei/unitate. La acest nivel, compania valorează pe bursă 6, 8 milioane de euro.

Profitul net al Artego în 2011 a fost mai mare cu 90, 8 la sută ajungând la 4,4 milioane de lei, adică un milion de euro. Creşterea a avut loc ca urmare a secetei puternice care a afectat serios producătorul de energie Hidroelectrica. Din acest motiv, au avut mult de lucru societăţile pe cărbune, cu care Artego are contracte ferme. Artego asigură 95 la sută din producţia de benzi de cauciuc, ce ajung la SNLO, complexurile din Oltenia Craiova, Turceni şi Rovinari, dar şi la CNH Petroşani.

Exporturi de milioane de euro

Creşterea afacerilor Artego a fost susţinută şi de exporturi, care contribuie cu 55 la sută la vânzările companiei. În 2011, livrările pe piaţa externă s-au majorat cu 60 la sută, la aproape 20 de milioane de euro, iar anul acesta se estimează o creştere de 25 de milioane de euro. 

Compania din Târgu Jiu are vânzări de 10 milioane de euro în Italia, 3 milioane de euro în Spania, dar şi în Finlanda, Dubai sau Anglia.

PROBLEME

Artego a întâmpinat probleme serioase din pricina creşterii preţului la ţiţei, lucru ce a dus la creşterea costului benzilor de cauciuc. Numai anul trecut preţul la cauciuc s-a triplat, fapt ce a dus la costuri de producţie mai mari cu 10 milioane de euro.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: