Asimptomaticii vor sta doar zece zile în spital

Persoanele infectate cu COVID-19, dar care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice, vor sta internate în spital doar zece zile, fiind trimise apoi în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicului, a anunțat, luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Cei mai mulți pacienți internați în spitalele din România sunt asimptomatici și nu primesc niciun tratament, dar sunt ținuți în saloane, uneori alături de pacienți simptomatici. Asociații profesionale ale medicilor au cerut de mai mult timp ca asimptomaticii să nu mai fie internați.

Tătaru a precizat că va semna, marți, un ordin de ministru în acest sens. “La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii, care se ocupă de evaluări, marţi, voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus.

Nelu Tătaru a adăugat că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare care trebuie să vină şi din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi a pacientului respectiv, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.

Vizualizări: 1,493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: