Asta e justiție? Dosarul Mineriadei din iunie 1990, întors la Parchetul Militar

La peste 30 de ani de la producerea faptelor, acestea sunt din nou în fază de cercetare! Vorbim de dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei! Decizia a fost luată joi de instanța supremă și este definitivă. Înalta Curte a menținut astfel hotărârea inițială în acest sens, pronunțată în mai 2019, pe motiv de nulitate a rechizitoriului. Dosarul a fost trimis în judecată în 2017 și a stat 2 ani în cameră preliminară la instanța supremă.

În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei, iar soluția a generat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar care s-au aflat în sală și care au acuzat atunci "injustiția". Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime.

Joi, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii.

Vizualizări: 598

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: