Fost director, câștigător în fața CE Oltenia. Are de primit bani!

Un fost membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia a câștigat un proces pe care compania l-a deschis împotriva sa. După patru ani de judecată, Daniel Antonie, fostul șef al Diviziei Miniere, are de recuperat aproape 15 mii de lei, bani care i-au fost reținuți nelegal din leafă.

La sfârșitul lunii octombrie 2016, Complexul Energetic Oltenia a deschis în instanță un proces împotriva directorului Daniel Antonie, având ca obiect „pretenții”.

CE Oltenia a cerut ca acesta să fie obligat la plata sumei de 58.320 lei, reprezentând drepturi bănești încasate necuvenit, conform unui raport de control întocmit de ANAF.

Concret, echipa de inspecție a constatat că membrii directoratului nu și-au îndeplinit obiectivele și indicatorii de performanță asumați prin contractul de mandat, dar au încasat indemnizațiile întregi.

În instanță, Antonie a susținut că suma de bani nu a fost încasată necuvenit, ci este „consecința modului greșit de interpretare a dispozițiilor contractuale aplicabile părților și a modului subiectiv de stabilire a indicatorului „pondere relevantă”, în sensul că echipa de control a schimbat indicatorul și modul de calcul al acestuia, fără să aibă o bază legală în acest sens.  

Cine a greșit?

Remunerația membrilor Directoratului este stabilită de Consiliul de Supraveghere. Ea este formată dintr-o indemnizație fixă lunară și, dacă este cazul, dintr-o componentă variabilă, constând într-o cotă de participare la profitul net al societății, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza performanțelor.

În cazul său, Antonie a susținut că au fost încălcate dispozițiile legale, pentru că singura componentă care putea să fie afectată de indicatorii de performanță este componenta variabilă, în niciun caz cea fixă.

De aceea, a cerut să-i fie restituită suma de 14.608 lei, ce i-a fost reținută pentru nerealizarea indicatorilor în perioada aprilie 2015 - septembrie 2015.

Tribunalul Gorj i-a dat câștig de cauză fostului director, constatând că „suma i-a fost reținută în mod greșit din remunerația lunară fixă a pârâtului, acesta îndeplinindu-și obligațiile contractuale asumate - obiectivele și criteriile de performanță stabilite prin contract”.

„Respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată. admite cererea reconvenţională. Constantă nulitatea absolută parţială a contractului de mandat nr. 361/03.04.2018, cu privire la modalitatea de stabilire a retribuţiei lunare. Obligă reclamanta-pârâtă reconvenţional la plata sumei de 14.608 lei pârâtului-reclamant reconvenţional, sumă actualizată cu indicele de inflaţie. Obligă reclamanta la 1500 lei cheltuieli de judecată pârâtului”, se arată în sentința pronunțată pe 17 septembrie 2018.

Complexul Energetic Oltenia a formulat apel, dar Curtea de Apel Craiova l-a respins joi, 3 decembrie, ca nefondat. În plus, compania a fost obligată să-i plătească lui Antonie cheltuieli de judecată de o mie de lei. Sentința este definitivă.

Fostul director nu a scăpat însă de emoții, pentru că la începutul anului viitor se judecă un nou termen, la Curtea de Apel Craiova, în procesul penal în care a fost condamnat, în primă instanță, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Conform DNA, în perioada octombrie 2013 - martie 2014, Daniel Antonie, în calitate de director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul CE Oltenia, a dispus achiziţionarea la preţuri supraevaluate a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor şi a 170 de truse sanitare de prim ajutor. Prejudiciul a fost stabilit la peste 400.000 de lei.

Vizualizări: 9,713

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: