Atmosfera anului 1600, reprodusă la Schela

Manifestări de amploare vor avea loc pe 11 şi 12 august în comuna gorjeană Schela, în încercarea de a reproduce atmosfera anului 1600, când Mihai Viteazul a trecut prin zonă, în drumul lui spre Transilvania. Legenda spune că atunci a murit calul voievodului care s-a stins şi el un an mai târziu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Gheorghe Nichifor, a spus că vor fi reconstituite evenimentele istorice legate de trecerea domnitorului Mihai Viteazul prin judeţul Gorj. Vor fi aduşi cai, ostaşi, corturi şi alte echipamente specifice.

Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, „Poiana lui Mihai” este cunoscută ca locul unde s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena.

Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa peste doar opt luni.

Monumentul din poiană a fost ridicat în 1932, de Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti. Monumentul înalt de 6-7 metri are în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Vulturul original, din bronz, a fost furat în 2014 şi înlocuit un an mai târziu cu unul din ciment, vopsit în bronz, care să nu mai fie interesant pentru hoţi.

Vizualizări: 778

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: