Medii de admitere sub 5 la mai bine de jumătate din liceele din Gorj

Mai bine de jumătate din liceele din Gorj au admis în anul școlar 2015-2016 absolvenţi de clasa a VIII-a cu medii sunt 5. Asta în condiţiile în care stabilirea mediei de admitere la evaluarea naţională are o pondere de 75%, iar diferenţa o reprezintă media anilor din clasele I-VIII. La examenul de evaluare de anul acesta au fost şi elevi din Gorj, şi nu puţini, care au obţinut media 1. Reuşesc să acceadă şi cu astfel de rezultate la liceu asta pentru legislația în domeniul educaţiei nu impune un barem în acest sens.

Colegiul Auto "Traian Vuia" din Târgu Jiu, Liceul Energetic din Târgu Jiu, Colegiul "Gheorghe Tătărescu" Rovinari, Colegiul "Mihai Viteazu" Bumbeşti Jiu, Colegiul Tehnic "Ion Mincu" Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, Colegiul Tehnic Motru, Colegiul "Tudor Arghezi" din Târgu Cărbuneşti sunt doar câteva din unităţile de învăţământ preuniversitar care în anul 2015 au avut admişi în clasa a IX-a cu medii sub nota de trecere. Şi lista este una lungă.
Spre exemplu, la specializarea Mecanică de la Colegiul Auto "Traian Vuia" din Târgu Jiu ultima medie de admitere în 2015 a fost de 2.68 la specializarea Mecanică, iar la Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, la aceeași specializare, 2.49. Repartizarea la liceu se face și anul acesta tot computerizat. Astfel, totul depinde de opţiunile copiilor, liceele neavând nicio posibilitate de a schimba media de admitere.
Sistemul este greşit, o recunosc chiar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Judeţean, care cred că ar trebui stabilită o medie peste 5 pentru admiterea la liceu, mai ales că tinerii au posibilitatea să se înscrie la școlile profesionale. Marţi, 12 iulie, se încheie prima etapă de înscrieri la liceu pentru anul şcolar 2016-2017. Nu va rămâne niciun absolvent de clasa a VIII-a pe dinafară, asta pentru că oricum sunt mai multe locuri la liceu decât absolvenţi. Astfel, situaţia de anul trecut se va repeta. "Întotdeauna oferta a conţinut un număr mult mai mare decât numărul de absolvenţi. Anul acesta 3500 elevi au absolvit clasa a VIII-a. Numai 3094 s-au prezentat la examenul de evaluare naţională pe care 72.1% dintre candidaţi l-au promovat cu medii peste 5. La liceu oferta cuprinde 3220 de locuri de învăţământ de zi şi 540 pentru învăţământ profesional", a declarat Georgeta Popescu, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Subiectul va fi dezbătut pe larg în cadrul ediției de marți, 12 iulie, a emisiunii Reflector, difuzată pe postul de televiziune Accent TV.

Vizualizări: 2,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: