Au candidații soluții pentru a face din Brâncuși un brand al Târgu Jiului? Răspunsuri!

“Ce veți face pentru o mai bună punere în valoare a ansamblului Calea Eroilor?”, este întrebarea adresată de ziarul Pandurul candidaților la Primăria Târgu Jiu.

 Răspunsul lui Marcel Romanescu, candidatul PNL

Cuvântul de ordine în Cultură, după 11 iunie, va fi: RESPECT! Transformarea orașului în pol turistic, prin punerea în valoare a operelor marelui sculptor Constantin Brâncuși este o prioritate. Avem aceste valori inestimabile și încă nu știm să profităm de ele.

Se impune o reabilitare a parcului care adăpostește Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Sunt nenumărate probleme aici – de la aspectul învechit și haotic, cu băncile acelea vechi și prost vopsite și până la accesul autoturismelor peste tot, al unor vânzători ambulanți care nu au ce căuta acolo, a lipsei suvenirurilor pentru turiști, etc.

Calea Eroilor, atât de discutată în ultimii ani, mai ales după eșecul legat de UNESCO, trebuie pusă în capul listei cu priorități. În acest moment vorbim doar de o linie imaginară care leagă operele din Parcul Municipal de Coloana Infinitului. Spun ”linie imaginară” pentru că asta este. În realitate este o zonă ocupată de mașini parcate aiurea, mărginită de obiective ”pestrițe” – de la terenuri neîngrijite, ocupate de buruieni și până la magazine cu haine vechi! Aici ar ajuta foarte mult și elaborarea unui PUG. Lipsa acestuia a dus la o împestrițare de neconceput a municipiului. Calea Eroilor va trebui reabilitată! Vorbim de o stradă pietonală pe care se vor plimba turiștii și localnicii.

Turismul cultural ar fi o soluție nemaipomenită pentru relansarea economică a orașului. Nu este un lucru foarte dificil să atragem turiști aici. Dar nu este suficient. Vrem ca turiștii să stea aici, să cheltuie bani. Asta înseamnă că trebuie să le oferi mult mai multe. Din păcate, în acest moment orașul este aproape mort. Și în acest domeniu vor urma schimbări drastice.

 Răspunsul Danielei Grădinaru, candidatul PMP

-      Ample programe de promovare turistică a operelor lui C-tin Brâncuși;

 -Ghizi,vorbitori de limbi straine,de circulatie internationala.

-Suveniruri diverse (pixuri,plase,magneti,miniaturi ale operelor,..),in diverse puncte de interes.

 -Amplasarea la intrarile in Tg Jiu,de sculpturi ce reproduc Opere ale lui Ctin.Brancusi,in giratoriile deja existente. Aceasta va fi si tema Taberei de sculptura,din Tg Jiu.    

 Răspunsul lui Viorel Caragea, candidat independent

Continuarea demersurilor (pe principii științifice, manageriale) pentru înscrierea tripticului brâncușian (Ansamblul Muzeistic Brâncuși) pe lista UNESCO pentru a fi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Inițierea unei ,,acțiuni în constatare” în instanță pentru recuperarea drepturilor asupra imaginii operelor lui Brâncuși.

Organizarea unui concurs pentru conceperea brandurilor orașului Tg-Jiu și a lui Brâncuși.

Amenajarea axei Brâncuși prin elaborarea de proiecte pentru obținerea de fonduri europene și exproprierea caselor și terenurilor de lângă hotel Europa și Biblioteca Județeană și crearea unei piațete care să deservească instituțiile de cultură, învățământ și turism din zona respective.

Înscrierea operelor de la Tg-Jiu în cadrul rutelor culturale europene, în marile circuite turistice internationale (în primul rând în rutele cultural europene administrate de Centrul European pentru rute culturale din Luxemburg).

Construirea atelierului Brâncuși la Tg-Jiu (după schițele lăsate de marele sculptor prezentate în documentele publicate de profesorul și cercetătorul craiovean Constantin Barbu) și crearea axei culturale Paris – Tg-Jiu.

Reîntregirea patrimoniului artistic și cultural brâncușian prin reconstituirea lucrărilor pierdute, distruse, dispărute ale lui Constantin Brâncuși (documente Constantin Barbu și Teja Bach) și expunerea acestora în atelierul creat.

Vizualizări: 776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: