Colectarea selectivă a deșeurilor. Ce soluții au candidații la Primăria Târgu Jiu!

“România este mult în urma țintelor asumate, la fel și Tg Jiul, în privința colectării selective a deșeurilor. Care este strategia dvs în acest sens?”, este întrebarea adresată de Pandurul candidaților la Primăria Târgu Jiu.

Răspunsul lui Viorel Caragea, candidat independent

Colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Tg-Jiu reprezintă o problemă din două motive:

1)    Nerespectare de către agentul economic a prevederilor legale de colectare a deșeurilor, selective, cu toate că sunt montate și astfel de pubele.

2)    Nerespectarea de către cei care efectuează lucrări de reparații la clădiri a locurilor de depozitare a gunoiului, astfel că observăm în special în zonele periferice aruncate pe spațiile verzi cantități impresionante de moloz.

Pentru aceasta este necesar ca pe lângă o campanie de informare masivă a populației și operatorul economic să diversifice activitatea de ridicare a gunoiului selectiv.

Desfășurarea în școli a unor campanii de colectare deșeuri cu premii pentru cei care colectează cele mai mari cantități.

Montarea de containere special pentru colectarea de deșeuri la reparațiile de locuințe, spații comerciale, spații industrial etc.

Intensificarea acțiunilor preventive de către Poliția Comunitară și Garda de Mediu cu mediatizarea cazurilor de încălcare a legii.

Răspunsul lui Aurel Popescu, candidatul PSD

Problema colectării și selectării deșeurilor este în atenția mea de mai mult timp. Rezultatele s-au văzut, etapizat, prin creșterea capacității și retehnologizarea stației de sortare din depozitul ecologic și extinderea programului „Sacul galben” prin care se colectează PET –uri direct de la populație. Au fost amplasate și pubele speciale pentru hârtie, carton sau  sticlă. Sacii necesari colectării au  culoare  diferită și vor fi puși gratuit la dispoziția populației. Vom încerca stimularea precolectării selective la populație prin reducerea tarifului de colectare și depozitare pentru deșeurile menajere, în funcție de cantitatea de deșeuri colectate selectiv de către aceștia. Am realizat platforme subterane pentru puncte de colectare din municipiul Târgu Jiu. În plus, ne-am propus realizarea în fiecare școală din municipiu a unor platforme de colectare selectivă, cu recipienți speciali pentru colectare selectivă. Este importantă și derularea unor programe educaționale în unitățile de învățământ din municipiu în parteneriat cu operatorul de salubritate, prin care se vor acorda diferite stimulente elevilor (tabere școlare, excursii, rechizite școlare, etc.)

Răspunsul Danielei Grădinaru, candidat PMP

-      Colectarea selectiva s-a dovedit un esec la nivel de GJ deoarece deseurile sunt colectate selectiv la punctele de colectare, insa sunt ridicate de firma de salubrizare la gramada cu resturile menajere. Deci efectul este zero.

-      Propun introducerea de colectare a deseurilor contra cost – respectiv tonomatele de valorificare a deseurilor. Introduci dozele de aluminiu de suc sau bere si primesti in functie de greutatea lor o anumita valoare in LEI. Acelasi lucru l-as aplica si in cazul PET-urilor.

Răspunsul candidatului PNL, Marcel Romanescu

Colectarea selectivă a deșeurilor a fost lăsată pe umerii firmelor care se ocupă de colectare, ori s-au anunțat unele măsuri pompoase care au rămas la nivel declarativ. Municipalitatea are însă obligația de a se implica în acest sens, mai ales prin informare pentru sensibilizarea și conștientizarea opiniei publice. Acest lucru va fi făcut prin colaborare cu firma de salubrizare de la noi, Polaris, dar și cu unitățile de învățământ și cu asociațiile de proprietari sau locatari din municipiu.

Toată lumea va trebui să înțeleagă că trebuie să ne aliniem unor standarde și că, dacă vrem să devenim un oraș prosper, va trebui să facem schimbări în absolut toate domeniile. Noi nu suntem specialiști în toate și va trebui să vedem cum au reușit alte orașe să obțină rezultate bune în acest sens, să aplicăm și la noi ceea ce se face acolo. Dar, în primul rând, oamenii sunt cei ce vor trebui convinși că trebuie să se implice. Iar asta nu se poate face decât prin campanii de informare bine puse la punct.

Vizualizări: 606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: