Au câștigat în instanță orele suplimentare neplătite cu anii

Doi mecanici de locomotivă din județul Gorj au obligat, definitiv, CFR Marfă să le achite orele suplimentare neplătite. În total, este vorba de o sumă netă de peste 20 de mii de lei.

Angajații de la Depoul Exploatare Locomotive Craiova-PAE Târgu Jiu nu au primit, de mai bine de doi ani, niciun ban în plus la salariu pentru munca prestată peste program.

Mecanicii au dat în judecată compania feroviară, iar Tribunalul Gorj le-a dat dreptate. Ei au solicitat obligarea societății la plata contravalorii orelor suplimentare efectuate în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 martie 2019.

Mai exact, L.B. din comuna gorjeană Runcu are de primit nu mai puțin de 10.202 lei pentru sutele de ore de muncă lucrate peste program. Și colegul său, O.C., din Târgu Jiu, are de încasat 11.046 lei.

Magistrații din Gorj au stabilit că CFR Marfă trebuia să le plătească reclamanților drepturile salariale „la data stabilită în contract și înaintea oricăror alte obligații bănești”.

Compania a făcut apel și a cerut respingerea acțiunilor, aducând în discuție un articol din contractul colectiv de muncă.

„Susținerile pârâtei, în sensul că plata orelor suplimentare efectuate și necompensate cu timp liber în termen de 60 de zile se poate realiza de către Sucursala Banat-Oltenia numai cu acordul societății-mame, nu a putut fi reținută de către instanță, întrucât (...) angajatorul are obligația de a acorda salariaților toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de muncă”, arată instanța.

În plus, potrivit Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2018, încheiat la nivelul unității, în cazul în care compensarea orelor suplimentare prin libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, în luna următoare, „munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu”.

Din acest temei, Curtea de Apel Craiova le-a dat, luna trecută, câștig de cauză mecanicilor de locomotivă. CFR Marfă va trebui să le achite, pe lângă, contravaloarea orelor suplimentare și cheltuieli de judecată în sumă de 500 de lei de fiecare. Deciziile sunt definitive.

Vizualizări: 2,193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: