Au încasat bani necuveniţi de la stat. Primarii, principalii vinovaţi!

Sute de familii din judeţul Gorj au încasat în anul 2015 bani necuveniți de la stat. Este vorba de acele persoane care beneficiază de alocații pentru susţinerea familiei. Vinovate pentru această situație par să fie primăriile de domiciliu, care au obligaţia să verifice cele declarate de beneficiari. Sumele imputate se ridică la peste 100.000 de lei.

Un număr de 975 de gorjeni au beneficiat în anul 2015 de bani necuveniți din partea statului. Este vorba de acei oameni care s-au adresat primăriilor pentru obținerea alocaţiei de susținere a familiei și care nu și-au declarat toate veniturile. Prejudiciul constatat a fost de 110.335 lei, spun reprezentanţii Agenţiei de Prestații și Inspecție Socială Gorj. ”În vederea remedierii deficienţelor constatate au fost dispuse măsuri în acest sens fiind emise decizii de debit, un număr de 975 de decizii de debit în cuantum total de 110.335 lei. Motivul pentru care au fost emise aceste decizii, motivul acordării necuvenite a acestor sume a fost declararea necorespunzătoare a veniturilor de către beneficiarii alocației pentru susținerea familiei. Cererea și declarația pe propria răspundere sunt depuse la primăria de domiciliu însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate”, a spus Natalia Moreanu, director AJPIS Gorj. Principalii vinovați sunt primarii localităților unde au fost descoperite nereguli.

Primăriile stabilesc cuantumul
Potrivit AJPIS Gorj, primăriile sunt cele care verifică actele depuse de beneficiari și tot ele stabilesc cuantumul alocațiilor de susținere a familiilor. ”Acordarea, stabilirea dreptului la alocația de susținere a familiei și a cuantumului acesteia se face prin dispoziția scrisă a primarului. În baza dispoziției primarului, noi dispunem plata acestor drepturi. Din cunoștințele mele au fost recuperate toate sumele încasate necuvenit”, a spus Natalia Moreanu, director AJPIS Gorj. La nivelul județului Gorj, în anul 2015 au fost în plată un număr de 6.021 de beneficiari ai alocației de susținere a familiei. Cele mai multe nereguli au fost depistate în comunele Bustuchin, Cătunele, Borăscu, Bengești Ciocadia.

Nu-și recunosc vina
Primarii gorjeni sunt însă de neclintit. Spun că nu au cum să fi greșit pentru că personalul primăriei face anchete periodic și când nu se mai încadrează în plata alocațiilor de susținere, le suspendă acest drept. ”La mine nu există așa ceva. Eu știu că fetele de la Asistență Socială fac anchete și de fiecare dată au fost situații când le-am tăiat pentru că nu se mai încadrau, eu le-am văzut, am semnat dispozițiile de suspendare. Vă spun că nu are cum să fie astfel de greșeli”, a spus primarul din Bengești Ciocadia, Victor Geogia.

Vizualizări: 791

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: