Au început să se coacă murele pe dealurile din Gorj

În câteva zile, producătorii din Gorj vor culege primele mure din acest sezon. Fructele au început să se coacă, iar oamenii sunt optimiști. Chiar dacă vremea a fost capricioasă, se anunță o recoltă bogată.

În comuna Roșia de Amaradia, mai mulți localnici au pariat, în urmă cu câțiva ani, pe plantațiile de muri. Acum încep să culeagă roadele și să simtă gustul profitului. Ion Dajiu este inginer agronom și se ocupă de muri de câțiva ani. Are un soi care nu este deloc pretențios, îi priește solul din comună, iar fructele sunt delicioase.

„Este un soi care merge bine în zona noastră. Sunt gustoase şi aromate. Nu sunt stropite. Pe o suprafaţă de două mii de metri, pot să recoltez în jur de 1.700 – 1.800 de kilograme de mure Thornfree. Sperăm și prețul să fie unul bun. Anul trecut, am dat și cu un euro kilogramul, și cu doi euro. Vedem cum stau lucrurile acum. În câteva zile, vom începe să culegem. Sunt deja fructe coapte, dar sunt și flori proaspete, semn că vom recolta mure până în septembrie”, ne-a spus producătorul din Roșia de Amaradia.

Pe lângă mure, producătorul mai are aronia și zmeură, dar murele îi aduc profit. „Anul trecut, am dat murele la Bihor, le-am dus la un depozit acolo. Am mai colaborat, anii trecuți, și cu fabrica de la Râureni. Am dus fructe pentru dulcețuri, siropuri și ce se mai face acolo. Sperăm să găsim o variantă mulțumitoare și cu fructele din acest an. Avem mai multe oferte și vedem unde vom duce murele”, a mai spus Ion Dajiu.

Vizualizări: 2,393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: