Au început şcoala tot cu WC-ul în fundul curţii. Primar: Mi-e jenă şi mie

O jumătate de an a trecut de când primarul Ion Stamatoiu le-a promis ferm elevilor de la principala şcoală din Scoarţa că până la începerea noului an şcolar vor avea o toaletă modernă la dispoziţie. Asta după ce elevii i-au spus că s-au săturat să meargă în mizeria de wc din fundul curţii, vechi de o jumătate de secol. Prima zi de şcoală l-a găsit însă pe edil tot în postura de a promite că „se va face”, speranţa sa fiind aceea că în curând îi vor fi alocate fondurile cu care să îşi onoreze promisiunea făcută copiilor.

Localnicii din Scoarţa nu sunt supăraţi pe edil pentru că acesta nu a reuşit să înceapă măcar lucrările la noua toaletă a şcolii. Mulţi dintre actualii părinţi au învăţat şi ei aici şi au folosit aceeaşi toaletă insalubră, cu gaură printr-o placă de beton, fără vas de wc sau altceva.

La ceremonia de luni de deschidere a noului an şcolar a fost prezent inclusiv prefectul Ciprian Florescu, Stamatoiu neratând ocazia de a aminti şi el de nevoie alocării de fonduri pentru construirea unei noi toalete. Oamenii au prins repede mesajul şi i-au acordat repede credit primarului, în speranţa că şefii de la Târgu Jiu şi Bucureşti vor fi de acord în cele din urmă cu finanţarea proiectului de modernizare a întregii şcoli. „E ca în familie, dacă nu mai sunt bani, nici nu ai cu ce să faci. Dar dacă şi dânsului i s-a promis acum că vor fi alocate fondurile, cred că o va face în cele din urmă. Avem încredere totală în dumnealui pentru că până acum, de când e la primărie, nu ne-a dezamăgit. Trebuie rezolvată şi problema aceasta, pentru că e nevoie stringentă pentru copii, dar să sperăm că se vor găsi banii necesari pentru o astfel de investiţie”, a declarat unul dintre părinţi.

Copiii, mai ales cei de la grădiniţă, merg la toaletă doar supravegheaţi de doamna educatoare, numai că în timp ce aceasta pleacă spre WC, elevii din clasă rămân singuri. „Merg cu ei la toaletă, îi însoţesc, deşi e un pic mai greu pentru că aici, în clasă, avem papucei. Iarna şi când plouă e cel mai greu. Sperăm încă la o toaletă nouă, mai ales că domnul primar se implică în această chestiune”, a spus Violeta Vochiţa, educatoarea care în primăvară îi declara edilului că, uneori, îi trimite pe cei mici să îşi facă nevoile direct pe iarbă pentru a nu se mai duce la găurile din beton denumite de ani de zile „wc-ul şcolii”.

Face chetă prin sat

Ion Stamatoiu e supărat că promisiunile care i-au fost făcute de parlamentari, de şefii Consiliului Judeţean şi chiar de şefi de pe la Bucureşti nu au fost onorate în aşa fel încât proiectul de modernizare a şcolii să aibă o finanţare sigură. Acum, edilul spune că se va apuca să strângă bani de pe la oameni din sat dacă vede că autorităţile judeţene sau naţionale îl „ajută” doar cu promisiuni”. „Îmi doresc ca anul viitor pe vremea asta să nu mai discutăm despre acest subiect lângă acest wc de care şi mie ca primar îmi e jenă şi sper să putem discuta în 2019 despre modernizarea şcolii, proiect care include şi construirea unei noi toalete, chiar lângă sălile de curs. Am făcut promisiunile că anul acesta e gata, pentru că şi mie mi-au promis alţii că vor aloca fonduri. Dacă nici la anul nu va fi gata, o să plec prin comună şi voi face chetă. Şi tot îl fac, veţi vedea! Am mai implicat oamenii, inclusiv salariaţi ai primăriei, în astfel de acţiuni şi toate au fost reuşite. Aici e vorba de mai mulţi ani, dar anul viitor vom avea o toaletă modernă. Costă peste 6 miliarde de lei vechi tot proiectul de modernizare a şcolii şi am din nou promisiuni ferme pentru alocarea de fonduri chiar toamna aceasta. Faptul că l-am avut pe domnul prefect în mijlocul nostru la ceremonia de deschidere a anului şcolar îmi dă speranţe că vom prinde această finanţare”, afirmă primarul din Scoarţa.

Şi în timp ce edilul trage speranţe, copiii încep să nu mai fie la fel de indulgenţi ca părinţii lor pentru că acasă au deja băi aranjate ca în secolul în care trăim. Doar şcoala a rămas în mileniul trecut, iar cei mici simt cel mai repede discrepanţele de acest gen. „Acasă noi avem de ani zile toate condiţiile traiului din ziua de azi. Practic, copiii au crescut cu baia în casă, nu mai ştiu ce e aia toaletă în fundul curţii decât de aici de la şcoală. Avem însă speranţa că domnul primar va reuşi să rezolve şi această problemă, aşa cum a rezolvat şi altele”, a declarat bunica unei fetiţe aduse la grădiniţă în prima zi a noului an şcolar.

Galerie foto


Vizualizări: 1,684

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: