Au încurcat romanele la Bacalaureat

Mii de elevi gorjeni au susținut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat. Subiectele au fost diferite în funcție de profilul elevilor, real sau uman, însă variantele nu s-au dovedit a fi tocmai ușoare. Unii elevi au fost puși chiar în încurcătură când au avut de comentat un roman interbelic. Pentru cine însă și-a dat silința, subiectele au fost floare la ureche.

Elevii de clasa a XII-a au susținut proba scrisă la limba română. Dacă elevii de la real au avut de comentat un roman interbelic, pentru cei de la profilul uman lucrurile au fost mai complicate având de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic. ”Mai ușor de atât nici nu cred că ne putea pica. La partea a treia am făcut ”Ion”, roman interbelic. Subiectul doi a fost un text argumentativ despre tablete, telefoane în viața tinerilor și la text dramatic la prima vedere. Dacă am învățat a fost ușor, dacă nu ai învățat a fost greu. Mă aștept la peste 9. Zece nu cred că se poate, dar peste 9 - 9.50 sunt sigur”, a spus un elev de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”.
Romanul interbelic i-a pus în dificultate pe câțiva dintre elevii mai puțin pregătiți, opțiunea lor fiind ”Moromeții”, singurul roman postbelic studiat la clasă. ”Eu am optat pentru ”Enigma Otiliei”, am perceput-o mult mai bine și la clasă și cred eu că m-am descurcat. Au fost colegi de-ai mei care au făcut ”Moromeții” și au greșit”, a spus un alt elev.
Profesorii de limba română din municipiul Târgu Jiu spun că elevii au avut extrem de multe opțiuni, dacă ar fi studiat. ”Ca roman interbelic aveau de ales între ”Ion”, ”Enigma Otiliei”, ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, nu despre romanul ”Moromeții”, singurul roman postbelic pe care îl studiau la profilul real. La profilul uman, caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic, ei nu aveau studiat decât ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și pentru copiii foarte buni mai aveau de ales ”May Trey” sau ”Adela”, a spus Georgeta Popescu, profesor de limba română.
Miercuri, elevii vor susține proba profilului, examenul urmând să se încheie vineri cu proba la alegere. Rezultatele finale ale Bacalaureatului se afișează în data de 16 iulie 2016.
FRAUDĂ
Una peste alta, examenul de bacalaureat s-a desfășurat relativ bine. Un singur elev a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă. Au fost înregistrați 163 de absenți și un singur elev de la Colegiul Tehnic Nr.2 a încercat să copieze la examen și a fost eliminat.

Vizualizări: 520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: