Au rețea de gaze, dar preferă încălzirea cu lemne. Cum explică!

Guvernul a pus în discuție un act normativ prin care consumatorii casnici se pot branşa la reţeaua de gaze în mod gratuit, însă mai întâi trebuie să plătească racordul din banii proprii, iar mai apoi se vor face deconturile de către statul român. Gorjenii din mediul rural spun că preferă încălzirea cu lemne.

Deşi au gaze naturale în localitate, zeci de familii din Turburea, judeţul Gorj, încă mai fac focul în sobă şi au butelie la aragaz.

Motivul este legat de costul mult prea mare în ceea ce priveşte branşamentul. Unii spun că le-ar fi de mare folos să aibă gaze în casă, dar până atunci mai au de aşteptat.

Oamenii spun că ar costa mult branșarea. ”Cred că peste 50 de milioane, nu stiu chiar bine, dar cred că peste 50 de milioane mă costă. Destul de mult! Este, dar pentru puterea pe care o avem noi. Ar fi destul de bun, dar nu stiu dacă se poate face până la urmă. Sunt propuneri, dar nu stiu dacă va fi până la urmă ce se propune”, spune Maria, o localnică din  Turburea.

Alţii spun că branşarea la reţeaua de gaze i-ar ajuta şi la aragaz, doar aşa ar scăpa şi de stresul buteliei. ”Pentru aragaz. Este 70 de lei o butelie şi cât mă tine? Două săptămâni, cel mult. Acum am plită şi mai fac şi pe plită, ce să fac, dar vara ce să facem. Gazul este altceva, îi dau drumul, îl opresc. Este altceva. Nu mai duc grija buteliei. Ne-am ţine şi noi după oamenii care au posibilităţi. Noi putem să fim ca cei care au posibilităţi, dar măcar să ne tinem şi noi după ei, în pasul lor aşa”, a mai spus un localnic.

Autorităţile locale spun că este o iniţiativă bună ca branşamentele să fie făcute gratuit pentru consumatorii casnici. Primarul din Turburea este de părere că ar mai trebui umblat la prețul gazului. ”Pe aici este conducta de gaze şi cu doi metri până la limita de proprietate, te costă 50-60 de milioane de lei vechi. Atât te costă introducerea in casă, dar să faci restul instalaţiei tot pe buzunarul tău. Acesta este un lucru extraordinar de bun, dar ar trebui să umble la prețul metrului cub de gaze pentru că este foarte scump”, spune primarul din Turburea.

Vizualizări: 3,210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: