Aurel Chiriac, profesorul de geografie care predă şah

Aurel Chiriac este în sistemul de învăţământ de 45 de ani, fiind profesor de istorie şi geografie la şcoala generală „Ion Popescu Voitesti“ Bălăneşti. Din anul 1970 profesorul are şi o altă preocupare. Este antrenor de şah şi a pregătit sute de copii în ceea ce numim astăzi un sport al minţii. Aurel Chiriac este cel care a pregătit-o pe Luminiţa Manta, fata clasată în primele zece la Campionatul Naţional de Şah pentru juniori.

Aurel Chiriac are 63 de ani dar continuă să iubească şahul ca în prima zi. A ales să practice meseria de profesor de geografie şi istorie pentru că iubeşte natura. Mărturiseşte că în perioada comunismului, şahul avea mai multă priză în rândul elevilor decât acum. „Am început să fiu interesat de şah în 1970 când am participat la primele competiţii organizate de fostele organizaţii de pioneri. Este un lucru pozitiv care ne stabilizează pe toţi din punct de vedere emoţional chiar dacă nu practic la nivel de performanţă”, a declarat Aurel Chiriac. Tot în perioada comunismului, Aurel Chiriac a participat la o serie de competiţii judeţene şi naţionale cu copiii de a căror pregătire se ocupa. „Am avut mai mulţi copii pe care i-am pregătit şi care au ajuns departe. Printre ei se numără şi Luminiţa Manta care a ieşit în primele zece la Campionatul Naţional de Şah pentru juniori. Au mai fost şi competiţii individuale, şah prin corespondenţă sau în echipe. Am ajuns cu echipa de fete pe locul şase pe ţară în finala de la Constanţa”, a declarat Aurel Chriac. Profesorul din Bălăneşti are şi o pregătire în domeniu, urmând o şcoală de antrenori de şah fiind posesorul unui carnet de antrenor.

Chiar dacă îşi petrece mai tot timpul învăţându-i pe copii tainele şahului şi ale geografiei, Aurel Chiriac mai are timp şi pentru gospodăria pe care o deţine în Bălăneşti. „Îmi place foarte mult natura, îmi place să fac excursii, să vizitez obiective turistice, cred că de asta am ales să şi predau geografia. Îmi place foarte mult să altoiesc şi să cresc flori în grădină”, a declarat profesorul.

Tată al unui băiat, Aurel Chiriac spune că fiul său nu i-a moştenit pasiunea pentru şah, acesta fiind elev la Liceul Militar din Alba Iulia.

Vizualizări: 240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: