Avalanşă de proteste în instituţiile din Gorj

Peste 100 de salariaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj au declanşat ieri un protest spontan paralizând activitatea instituţiei. Oamenii îşi cer înapoi stimulentele şi mărirea salariilor, fără de care nu pot să ducă un trai decent. În semn de solidaritate angajaţii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au recurs la declanşarea grevelor japoneze. 

Angajaţii Finanţelor Publice Gorj au lăsat munca de la ghişee şi au organizat un protest spontan la sediul instituţiei. Omenii spun că după ce le-au reduse salariile şi anulate stimulentele au rămas restanţieri la bănci şi nu mai au cu ce să trăiască. De două luni de zile, de când nu li s-au mai acordat stimulentele, unii dintre angajaţi sunt nevoiţi să trăiască cu 400 sau 700 lei pe lună.

Spătaru Amelia, referent de specialitate în cadrul instituţiei spune că în ultimele două luni salariul i-a scăzut simţitor, de la 1390 lei la 720 lei, motiv pentru care trebuie să se împrumute de la prieteni pentru a putea supravieţui. „Sunt uscată. Mă împrumut la mama mea, care este pensionară, la prieteni, că încă mai am prieteni şi îi cer soţului bani. Nu mi se pare corect. Am 28 de ani de serviciu şi îi cer soţului meu bani, atâta timp cât eu muncesc. Vreau să combatem evaziunea, vrem să respectăm legile şi le-am respectat. Aceste stimulente nu sunt din bugetul statului, sunt surse atrase la bugetul statului. Noi nu luăm tot ceea ce combatem. Este un procent de un salariu, restul rămâne la bugetul statului”, spune Aurelia Spătaru, referent în cadrul Finanţelor Publice Gorj.

Restanţieri la bănci

Din cauza scăderii drastice a veniturilor, angajaţii se plâng că au rămas restanţieri la bănci. „Tocmai am primit un telefon de la bancă prin care am fost anunţată că am rămas restantă cu ratele de la luna septembrie. Ca şef serviciu 1300 lei, iar un inspector are 400 şi 700 lei bani în mână”, declară o angajată. Oamenii spun că nu se tem nici de eventualele restructurări care vor avea loc după aceste proteste. 

Ion Cupă, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj a declarat că activitatea de control din cadrul instituţiei nu a fost afectată. „Speram să nu se întâmple. Am asigurări de la lideri că nu o să dureze foarte mult ca să nu afectăm activitatea direcţiei. Directorul de la control şi liderul de sindicat m-au asigurat că toată activitatea de control se desfăşoară normal”, a afirmat Ion Cupă. În cadrul direcţiei lucrează 500 de persoane.

Greve japoneză la AJOFM şi ITM Gorj

La scurt timp după declanşarea protestului la Direcţia de Finanţe, angajaţii AJOFM şi ITM Gorj au intrat în grevă japoneză, activitatea nefiind periclitată. Salariaţii AJOFM Gorj doresc să fie plătiţi conform vechii grile de salarizare, având în vedere că de aici au fost disponibilizate 11 persoane, iar volumul de muncă a crescut.  „Ne solidarizăm cu colegii noştri din ţară şi solicităm vechea grilă de salarizare, măcar stimulentele care le-am primit în ultima vreme şi care erau oricum de 0,2 şi 0,3 % din salariu. Din cadrul AJOFM Gorj au plecat 11 oameni, iar sarcinile de serviciu au fost preluate de colegilor noştri şi chiar nu se poate face faţă. Mai mult decât atât, numărul şomerilor a crescut în această perioadă şi volumul de muncă este foarte mare”, spune Elena Secotă, vicepreşedinte sindicat.

De asemenea, cei 60 de salariaţi ai ITM Gorj au fost prezenţi la muncă cu banderole albe pe braţe, în semn de nemulţumire faţă de reducerea salariilor şi tăierea stimulentelor. „Salariaţii poartă banderole albe în semn de solidaritate, însă activitatea se desfăşoară în condiţii normale. Nemulţumirile sunt de natură salarială”, a susţinut George Romanescu, directorul ITM Gorj.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: