Avertisment! A crescut numărul de înșelăciuni online

Începând cu perioada pandemiei, timpul petrecut în mediul online a crescut, iar înșelăciunile comise pe diverse platforme, cum ar fi OLX, s-au înmulțit semnificativ, anunță IPJ Gorj. Pe zi ce trece, tot mai mulți oameni se lasă păcăliți de escrocii din mediul online, picând pradă ofertelor false pe care aceștia le fac.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, au fost înregistrate 164 de infracțiuni informatice în anul 2021, cu 75 mai multe decât în anul 2020, când au fost înregistrate 89 astfel de infracțiuni.

Printre acestea se regăsește și infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, fiind înregistrate 111 astfel de infracțiuni în anul 2021, comparativ cu 77 de infracțiuni, sesizate în perioada similară a anului 2020.

Și în cazul infracțiunilor de fraudă informatică sau de accesare ilegală a unui sistem informatic s-au înregistrat creșteri, de la 12 infracțiuni de acest gen, sesizate în anul 2020, la 33 de infracțiuni sesizate anul trecut.

IPJ Gorj vine și cu câteva sfaturi:

- analizați orice link înainte de a-l accesa și nu dați click pe acesta, în cazul în care vă trezește suspiciuni;

- în cadrul platformei OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate, ci doar pentru a cumpăra serviciile OLX de promovare a anunțurilor;

- nu dați altor persoane datele cardului bancar și evitați orice plată în avans, indiferent de pretext;

- nu mutați conversația de pe OLX pe WhatsApp sau orice altă rețea de comunicații; se poate interveni mai ușor în caz de fraudă;

- atunci când vindeți produse pe OLX, alegeți sa primiți contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.

        

“Dar, dacă totuși ați căzut în capcana escrocilor, vă recomandăm să contactați de urgență banca pentru a stopa eventualele tranzacții ilicite din cont prin blocarea cardului, iar ulterior, să vă deplasați la o unitate de poliție, pentru a depune plângere și a se efectua investigații în acest sens. Fiți vigilenți! Semnalați polițiștilor orice încercare de fraudă!”, este apelul IPJ Gorj.

Vizualizări: 3,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: