Avertisment: Gorjul nu va mai putea produce energie

Directorul Carierei Roşiuţa, Constantin David, a spus într-o conferinţă de presă că problemele care privesc exproprierile sunt extrem de grave. Tot mai multe fronturi de lucru sunt blocate şi, dacă nu se face nimic în plan legislativ, există riscul de a se ajunge în situaţia ca Gorjul să nu mai producă energie.

Problemele de mediu şi cele care privesc exproprierile sunt de departe cele mai grave cu care se confruntă carierele miniere din Complexul Energetic Oltenia, a spus directorul Carierei Roşiuţa. „Activitatea noastră, nu spun că este în pragul de a se opri, dar se desfăşoară din ce în ce mai greu şi cu costuri mai mari din cauza lipsei exproprierilor”, a spus David.

Directorul Carierei Roşiuţa spune că nu lipsa banilor blochează exproprierile, ci faptul că mulţi oameni nu au acte de proprietate. „Am ajuns în situaţia în care nu mai putem să cumpărăm terenuri nu din lipsa banilor, ci a actelor de proprietate, sunt terenuri moştenite, nu sunt acte, asta ne face imposibilă achiziţionarea de terenuri. Am ajuns cu fronturi de lucru blocate din acest motiv”, a spus Constantin David.

Directorul David crede că exproprierea pentru cauză de utilitate publică ar rezolva o mare parte din probleme: „Singura noastră problemă este aplicabilitatea legii 255 pentru exproprierea pentru cauză de utilitate publică, dacă nu se aplică mai repede, suntem cu apa la gură, nu mai putem funcţiona. Nu putem să ne realizăm indicatorii de producţie, nu mai suntem siguri că putem menţine locurile de muncă şi aşa mai departe”.

Constantin David face un apel la politicieni să se implice în rezolvarea acestor probleme, altfel există riscul ca în curând Gorjul să nu mai producă energie. „Tot ce înseamnă Gorj trebuie să se implice în rezolvarea acestei probleme, dacă nu suntem ajutaţi, carierele se vor închide şi Gorjul nu va mai putea produce energie. Trebuie să facem ceva pentru a pune în aplicare această lege”, a spus David.

Acesta şi-a exprimat speranţa şi că preşedintele Iohannis va promulga legea de modificare a Codului Silvic, astfel încât companiile miniere de stat să nu mai fie nevoite să planteze cinci hectare pentru fiecare hectar defrişat.

Vizualizări: 5,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: