Avertisment pentru bătrânul acuzat de propagandă fascistă

Pensionarul de 71 de ani din comuna gorjeană Logrești aproape că a scăpat de emoțiile procesului penal în care a fost trimis în judecată, achitat și apoi rejudecat pentru propagandă fascistă.

Și asta după ce în vara lui 2019, Ion Stan a prins la poarta casei o coală de policarbonat negru pe care a scris „ROMÂNIA. PRIMA ȚARĂ FASCISTĂ DIN UE. P.P.E. – FASCIȘTI. (SIMBOLUL SVASTICII) MOARTE TRĂDĂTORILOR!”

Mesajul a fost fotografiat și a creat vâlvă pe rețelele de socializare. Așa au aflat și polițiștii, care i-au deschis bătrânului dosar penal.

În primă fază, bătrânul a fost achitat de magistrații din Târgu Cărbunești, dar procurorii au atacat sentința și au obținut, la Craiova, rejudecarea dosarului de la zero.

Miercuri, Judecătoria Târgu Cărbunești a dat o nouă sentință în acest caz. Pensionarul s-a ales doar cu un avertisment. „Dispune renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul Stan Ion, pentru săvârşirea infracţiunilor de confecționarea, vânzarea, răspândirea de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum și utilizarea în public a acestor simboluri. (...) aplică inculpatului un avertisment”, au decis magistrații, hotărârea putând fi atacată cu apel.

Bătrânul le-a spus anchetatorilor că a postat acel mesaj, după ce „a văzut la televizor mai multe acțiuni ale grupării #REZIST, ai cărei membri au aruncat cu vopsea roșie și ouă pe clădirea Ministerului Justiției, acțiuni care i-au provocat un sentiment reprobabil cu privire la ceea ce se întâmpla în țară, fapte care nu se mai petrecuseră decât în perioada fascistă din anul 1936, iar în alte țări din Uniunea Europeană nu a văzut astfel de comportamente ale oamenilor”.

Vizualizări: 1,730

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: