A candidat degeaba! Instanța i-a invalidat mandatul

Decizie previzibilă pentru un fost primar din Gorj. Ioana Bușe a candidat din nou pentru postul de primar în comuna Stoina, dar l-a ratat la o diferență de 32 de voturi. Chiar dacă ar fi câștigat, Bușe nu s-ar fi bucurat de mandat. Și asta pentru că este incompatibilă până la data de 15 iunie 2021.

Tocmai din acest motiv, Bușe nu poate ocupa nici măcar postul de consilier local. Cum la Judecătoria Târgu Cărbunești a ajuns înștiințarea de la Agenția Națională de Integritate, mandatul lui Bușe a fost invalidat.

„Admite în parte cererea formulată de Secretarul General al Comunei Stoina, judeţul Gorj, având ca obiect validare mandate consilieri locali. În temeiul art.114 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ validează mandatele consilierilor locali, care intră în componenţa Consiliul local al comunei Stoina, astfel (...). Invalidează mandatul numitei Buşe Ioana (PSD), având în vedere certificatul de cazier judiciar seria C nr. 1164215 şi poziţia nr. 45 din Lista nominală – „Candidaţi alegeri locale aflaţi sub interdicţia de 3 ani de a mai ocupa o funcţie electivă”, transmisă, Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti, alăturat adresei nr. 14962/01.10.2020 de către Agenţia Naţională de Integritate. Executorie”, se arată în decizia de marți a Judecătoriei Târgu Cărbunești.

Hotărârea se va comunica Prefecturii Gorj și poate fi atacată cu apel în termen de 3 zile de la comunicare.

În urmă cu doi ani, Bușe a fost nevoită să renunțe la postul de primar, după ce a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Atunci a primit interdicția de a mai ocupa funcții publice.

Din cauza conflictului de interese, un alt ales local nu a fost validat în funcție. Este vorba de Dumitru Florian Ungureanu de la Rovinari. În schimb, Tribunalul Gorj a validat mandatul de consilier județean obținut de Ion Călinoiu, deși acesta se află în stare de incompatibilitate până la începutul anului 2023.

Potrivit legii, o persoană găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese are interdicția de a ocupa o funcție aleasă pe o perioadă de trei ani.

Galerie foto


Vizualizări: 3,955

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: