Avocații de la BEST, 5 ani închisoare pentru cesiunile de creanțe

Scandalul cesiunii de creanțe pe care foștii șefi ai fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia din 2009 l-au declanșat la vremea respectivă după ce au descoperit că milioane de euro au fost date de pomană unei firme de avocatură din București s-a stins pe malul Jiului la fel de repede cum a și izbucnit, dar, în capitală, aceiași indivizi au devenit obiectul unui dosar penal în care ieri o instanță de judecată a pronunțat pedepse privative de libertate. Dosarul vizează o cesiune de creanțe făcută la Termoelectrica, verdictul instanței fiind dovada că se poate face și dreptate, deși pentru așa ceva mai e încă nevoie de multă răbdare…

 „Doar” vreo 23 de milioane de euro a fost prejudiciul calculat de anchetatori în dosarul Termoelectrica, fostul director general al instituției, Ion Ungureanu, fiind ieri condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Ungureanu a fost condamnat de Curtea de Apel București pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca rezultat obţinerea de avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. La Gorj, fostul director Eugen Davidoiu nu a plătit în nici un fel pentru o cesiune similară, care a prejudiciat SNLO.

Pedepsele avocaților de la Best

Best Recuperare Creanțe SRL a fost firma care a făcut afaceri grele cu diferite unități ale statului din domeniul energetic, cei trei avocați care au înființat compania și au câștigat zeci de milioane de euro din comisioane luate doar pentru că li s-a permis acest lucru prin contractele cu statul, primind acum condamnări la închisoare cu executare. Instanţa a dispus condamnarea la cinci ani de închisoare a executorului judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având ca rezultat obţinerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul. În acelaşi dosar, avocatul Benone Ovidiu Voicu din Baroul Bucureşti a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Un al treilea avocat, Ioan Daniel Ioanaș, a primit 3 ani cu suspendare, la fel ca și alți inculpați trimiși în judecată de DNA.

Daunele de zeci de milioane

Magistrații din capitală au dispus ieri și obligarea inculpaților la despăgubirea Electrica SA cu sume care sunt uriașe și care arată cât de mult s-a furat, de fapt, până în 2008. "Obligă, în solidar, pe inculpaţii Rocoşanu Dragoş Paul, Voicu Benone Ovidiu, Ungureanu Ioan şi Ionaş Ioan Daniel la plata sumei de 78.654.017,04 lei, plus dobânzile legale aferente, cu titlu de despăgubiri civile către SC Electrica SA, iar din suma totală, vor fi obligaţi în solidar şi inculpaţii Tipa Sava şi Roată Elena Lavinia doar până la concurenţa sumei de 6.476.324,30 lei. Obligă pe inculpatul Rocoşanu Dragoş Paul la plata sumei de 861.145,10 lei către partea civilă SC IFN Top Leasing SA, plus dobânzile legale aferente", se mai arată în decizia instanței.

Magistraţii de la CAB îi mai obligă pe Rocoşanu, Voicu, Manolache şi Drăghici să plătească împreună 8.189.285 de lei, plus dobânzile legale aferente, către SC Termoelectrica SA.  "Obligă în solidar pe inculpaţii Rocoşanu Dragoş Paul, Voicu Benone Ovidiu şi Crivei Răzvan Mircea la plata sumei de 46.750 lei, plus dobânzile legale aferente către partea civilă SC Asigurarea Românească - Asirom Viena Insurance Grup SA. Menţine măsurile asigurătorii dispuse prin procesul-verbal din data de 22.03.2011 pe bunurile inculpaţilor Rocoşanu Dragoş Paul, Voicu Benone Ovidiu şi Ungureanu Ioan", a mai dispus instanţa Curţii de Apel.

Dosar din 2011

În primăvara lui 2011 executorul judecătoresc Dragoș Paul Rocoșanu a fost arestat preventiv, iar după gratii a ajuns inclusiv fostul șef al Termoelectrica, Ion Ungureanu.  Potrivit anchetatorilor, în aprilie 2008, Termoelectrica SA, prin directorul general Ioan Ungureanu, a încheiat contractul de cesiune de drept litigios de creanţă cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu. Cesionarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel şi de Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care, la 18 februarie 2011, avea să declare nulitatea absolută a contractului de cesiune. Ulterior cesionării drepturilor litigioase, aşadar fără a mai fi titulară ale acelor drepturi, la data de 21 aprilie 2008, SC Termoelectrica SA a încheiat un contract de asistenţă juridică cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu în litigiul respectiv. La 30 martie 2009, instanţa a obligat SC Electrica SA să achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totală de 31.557.229 de lei (7.470.000 de euro), sumă incluzând datoria iniţială, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată.

Ca urmare a celor dispuse de instanţă, în zilele de 29 mai 2009, şi 16 iunie 2009, SC Electrica SA a virat prin transfer bancar datoria în contul SC Termoelectrica SA, cont comun cu al Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu, în conformitate cu sentinţa instanţei de judecată. Cu toate acestea, conform anchetatorilor, în perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plată pe care SC Electrica SA urma să o achite ca urmare a executării silite a fost încărcată, în mod nejustificat, până la suma totală de 78.650.017,04 de lei (18.621.381 de euro). Iniţial, aceste activităţi infracţionale au fost concepute şi puse în practică de Voicu Benone Ovidiu cu Ungureanu Ioan, ulterior şi de Rocoşanu Dragoş Paul, Ionaş Ioan Daniel, la care s-a adăugat prin asociere activitatea inculpaţilor Tipa Sava şi Roată Elena Lavinia. În suma mărită nejustificat intră partea de 31.557.229,06 lei, care deja fusese plătită de bună voie de SC Electrica SA la care se adaugă 22.865.584,33 de lei penalităţi stabilite de o expertiză extrajudiciară, în condiţiile în care valoarea penalităţilor fusese deja inclusă in suma stabilită de instanţă, precum şi 23.335.415,65 de lei cheltuieli de executare silită. În cheltuielile de executare silită, de pildă, intra şi onorariul de apărător facturat de avocatul Drăghici Adrian, de 16.000.000 de lei (3.809.523 de euro), valoare considerată total nejustificată în contextul unei executări silite.

Similitudini cu SNLO

Afacerea cu cesiunea de creanțe le-a mers bine celor de la Best Recuperarea Creanțe în 2008, aceștia dând țepe de acest gen pe la mai multe companii din țară. Fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia nu a fost ocolită nici ea de experiența respectivă, fostul director general de atunci, Eugen Davidoiu, dându-le celor de la Best posibilitatea de a încasa ei de la datornicii SNLO milioanele de euro neplătite pentru lignitul livrat. Mai mult, cei de la Best aveau voie să își stabilească singuri comisionul pentru serviciile prestate, afacerea ieșind la iveală în 2009, când fostul director general Daniel Burlan a depus o plângere la DNA Târgu Jiu despre care nu s-a mai auzit nimic până în ziua de azi.

În schimb, Davidoiu a fost promovat de Mircea Geoană, în 2009, într-un post de conducere la Senatul pe care îl conducea, iar ulterior fostul șef al SNLO a devenit șef în Termoelectrica, iar de anul acesta este director general la Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv SA Bucureşti. În tot acest timp averea sa a crescut destul de mult, iar de persoana fostului director general nu a fost interesat nici un procuror, ani de zile Davidoiu lăudându-se că este „omul serviciilor secrete și al masonilor”. În toamnă, pe internet pentru acesta a fost creat și un site de ironizare, în care era prezentat drept „groparul sistemului energetic românesc”. Între timp conținutul site-ului respectiv a fost șters, vizitatorii fiind întâmpinați doar cu mesajul „We´ll be back soon!”.

Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: