Lemnaru sau Brâncuşi? Vot decisiv pentru Calea Eroilor!

Consilierii locali din Târgu Jiu vor vota astăzi Planul Urbanistic Zonal al Căii Eroilor. Un vot care ar putea permite demolarea unor case cu valoare de patrimoniu, pentru realizarea în zonă a unui supermarket alimentar, ceea ce ar compromite ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuşi. Votul este grăbit, pentru a se da aprobările necesare înainte ca ansamblul să intre în patrimoniul UNESCO, după care bătaia de joc nu ar mai fi permisă. Organizația neguvernamentală Grupul de Acțiune în Interes Public (GAIP), condusă de jurnalistul Narcis Daju, a trimis Primăriei Târgu Jiu o propunere de extindere a zonei de protecție a Bibliotecii Județene, cu includerea caselor de pe str. Gen. Magheru nr. 3 și nr. 5. Președintele GAIP, jurnalistul Narcis Daju, susține că lăsarea acestor case în afara zonei de protecție permite continuarea distrugerii caracterului arhitectural al zonei, deja afectat de intervențiile din perioada comunistă.

Solicitarea vine după ce la nivelul societății civile s-a vehiculat posibilitatea construirii unui supermarket în acea zonă. “Zvonul pare a fi întărit de agresiunea asupra celor două case de pe str. Gen. Magheru nr. 3 și nr. 5, și de excluderea caselor de la nr. 1 și 3 din orice formă de protecție”, se arată în documentul înaintat de GAIP primăriei Târgu Jiu. Organizația a mai cerut primăriei să precizeze date privind acordarea Autorizației de Construire eliberate de Primăria Municipiului Tg-Jiu pentru lucrările de intervenție asupra caselor, dar și măsurile luate împotriva proprietarului în cazul lipsei acestei autorizații.

Case distruse intenționat

Președintele GAIP, Narcis Daju, a analizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” și a observat că zona cuprinsă între Biblioteca Județeană și Spitalul Județean de Urgență devine “Zonă destinată dotărilor cu caracter de zonă centrală a Mun. Tg Jiu”, iar casele de la nr. 1, 2, 3 sunt incluse în categoria ADR (Asanare/Dezvoltare/Reconstruire). Totodată, două dintre ele sunt marcate ca având stare medie (nr. 5) și rea (nr. 3). Starea clădirilor a fost stabilită de către Studiul Istoric de Fundamentare, dar studiu nu a fost pus la dispoziția GAIP.

case_calea_eroilor_2007

Narcis Daju a demonstrat că la cele două case, 3 și 5, s-a intervenit voit. În cursul verii 2012 s-au executat asupra acestor două clădiri lucrări de desfacere a finisajelor, tâmplăriilor și ornamentelor, deși casele păstrau în acel moment, în stare foarte bună, frumoasele detalii arhitecturale, precum și tâmplăriile ornamentale sculptate originale. După efectuarea acestor lucrări, casele au fost abandonate în această stare.

case_decojite

El a atașat inclusiv fotografii pentru a se vedea cum arăta o astfel de casă în 2007 și cum arată acum. Fotografiile din 2007 arată că aceste case nu aveau nevoie de intervenții și erau în stare foarte bune.

El susține că tratarea acestei case în PUZ ca fiind "fără valoarea arhitecturală" și "în stare rea" este eronată, casa fiind în stare încă bună și perfect recuperabilă arhitectural, prin refacerea tencuielilor și reabilitarea decorațiunilor/ tâmplăriilor. El a mai atașat și alte fotografii care demonstrează distrugerea intenționată a tencuielilor și a tâmplăriilor ale caselor din preajma Bibliotecii Județene. “Referitor la casa de la nr. 1- singura cuprinsă în zona de protecție a Bibliotecii Județene - arătăm în fotografia alăturată, din august 2012, că aceasta fusese, ca și cea de la nr. 3 (aparținând aceluiași proprietar), "victima" unor lucrări de desfacere a tencuielilor și a tâmplăriilor. În curte se observă tâmplării deja demontate; tâmplăriile încă menținute erau în stare bună, recuperabile; învelitoarea era în stare foarte bună, dar se începuse demontarea sistemului pluvial, pentru a se accelera distrugerea casei sub acțiunea apei”, se arată în solicitarea făcută primăriei.

Şedinţa de Consiliu Local Târgu Jiu va avea loc astăzi, la ora 12.00. Consilierii au de ales între a păstra valoarea culturală a zonei Calea Eroilor şi a-i permite omul de afaceri Călin Lemnaru să demoleze casele achiziţionate în spatele bibliotecii judeţene.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: