Fraude cu bani europeni, sesizate de patronii gorjeni premierului Ponta

Fraudele din spatele unei investiţii de 90 milioane euro realizată la Târgu Jiu prin Aparegio i-au fost sesizate premierului Victor Ponta de două firme constructoare. Patronii Constantin Lungu şi Jan Traian Stănulescu i-au scris premierului, explicându-i cum au fost scoşi din contract prin presiuni şi ameninţări de o firmă din Bucureşti, care a luat avansul şi a intrat în faliment. Lucrarea de canalizare a unei părţi din Târgu Jiu şi aducţiunea de apă din Dealul Târgului au rămas neterminate. Oamenii de afaceri gorjeni i-au sesizat premierului fapte de care ar trebui să fie interesaţi şi procurorii.

Patronii a două din cele trei firme care în martie 2010 au format un consorțiu care să implementeze proiectul care avea alocate circa 90 de milioane de euro din fonduri nerambursabile i-au scris lui Victor Ponta pentru a-i aduce la cunoștință fapte care se întâmplă chiar în colegiul său și care ar merita măcar un minim control din partea instituțiilor statului, deși, la cum se prezintă lucrurile e rost și de o anchetă mai serioasă din partea procurorilor. Constantin Lungu de la Pressanitas SRL Târgu Jiu și Jan Traian Stănulescu, de la SIMCO Service SRL Craiova, sunt cei care i-au scris lui Ponta pentru a-i aduce la cunoștință „abuzurile și neregulile comise de societatea de consultanță Romair București”.

Primele contre

Cele două firme menționate mai sus au format un consorțiu alături de Energoconstrucția SA filiala București, condusă mai întâi de Ion Jan Patentașu și, ulterior, de Tiberiu Mitarcă. În momentul semnării contractului firma din Târgu Jiu era lider, patronul Constantin Lungu făcând documentația care i-a permis să câștige licitația organizată la acea vreme. În documentul trimis lui Ponta, semnatarii spun că lucrările trebuiau executate în baza unui proiect tehnic pus la dispoziție de către beneficiar, lucru pe care firma de consultanță din București nu l-a acceptat însă, firmele fiind obligate să întocmească singure documentația de execuție. Așa au ajuns două firme de proiectare din Târgu Jiu să realizeze documentația de execuție, proiectele fiind însă respinse din nou de cei de la Romair. Culmea este însă că firma de consultanță și-a dat ulterior aviz de începere a lucrărilor pentru străzile Luncilor, Eroilor și aducțiunea de apă din Dealul Târgului pe proiectele întocmite de una din cele două firme de proiectare ale căror documentații fuseseră respinse.

Amenințări de Crăciun la adresa liderului

Pressanitas și Simco au aprovizionat apoi cu 2 kilometri de țeavă pentru lucrarea din Dealul Târgului, dar lucrările au fost oprite aici din nou de firma de consultanță, care a descoperit că la un cămin lipsea „un detaliu”, căminul respectiv fiind cel care permitea montarea celor 2000 de metri de țeavă. Din mai și până în decembrie 2010 a stagnat lucrarea din Dealul Târgului, iar în spatele stagnării se ascund lucruri despre care probabil nici Ponta nu a știut până la primirea acestei scrisori. „În această perioadă liderul SC Pressanitas SRL Târgu Jiu a fost amenințat de către Consultanță cu rezilierea contractului, dacă nu cedează funcția de lider societății Energoconstrucția SA filiala București, partener asociat care nu s-a implicat în executarea contractului, dar care a urmărit să încaseze necuvenit avansul, iar apoi contravaloarea lucrărilor executate de noi, sprijinit de Consultanță. În toată această perioadă Consultanța exercita presiuni asupra noastră, împiedicându-ne sub diferite motive subiective să lucrăm. Această amenințare a fost făcută de dl. Boeru Gheorghe, directorul general al Romair, în biroul de la București al societății Energoconstrucția, în data de 26.12.2010, atunci când dl Boeru i-a impus dlui Lungu Constantin să cedeze calitatea de lider către SC Energoconstrucția SA Filiala București. La insistențe și sub amenințare, dl Lungu Constantin a cedat funcția de lider”, se arată în documentul înaintat către premierul Victor Ponta.

Miliarde date pentru nimic

Constantin Lungu, binecunoscut în oraș fie și numai prin faptul că firma lui este pe piață de peste două decenii și a fost mereu în topul clasamentelor de profil, a pierdut funcția de lider după ce a reușit să obțină de la ”partenerii” săi semnăturile pentru o Convenție în baza căreia a fost deschis un cont de tip escrow, la o bancă din Târgu Jiu, unde beneficiarul Aparegio urma să facă plățile, iar banii din cont urmau să fie folosiți doar cu acceptul celor trei asociați din Consorțiu. Imediat după ce a devenit lider, Energoconstrucția SA filiala București a luat un avans de circa 35 de miliarde de lei vechi pe care i-a retras din contul escrow fără să-i folosească pentru lucrările de la Târgu Jiu. După ce a luat acești bani, o altă firmă, Energoconstrucția SA, care nu era parte în contract, a încheiat pe un preț foarte mare un contract de proiectare și management al lucrării, fără să aibă acceptul Pressanitas și al Simco. Contractul, făcut în ianuarie 2011, a fost încheiat cu Top Ram Project SRL România, din București, valoarea afacerii fiind de peste un milion de lei, fără TVA, mai bine de un sfert din sumă fiind reprezentat de „valoarea activității de manager”.

Vecinii lui Romair

Interesant este și că proiectanții care lucrau, în cele din urmă, pentru proiectul de la Târgu Jiu, își desfășurau și ei activitatea în aceeași clădire cu consultanții de la Romair. Cireașa de pe tort e dată de preluarea funcției de manager al contractului de la Târgu Jiu de unul dintre șefii de la Consultanță, respectiv de Mircea Dediu, care era și director tehnic al Romair. „Este deci evident că s-au comis grave abuzuri, scopul fiind acela de a-și însuși pe nedrept suma de bani din avans, deturnând finalitatea acestuia și prejudiciindu-ne grav pe noi, care am fost nevoiți să finanțăm lucrările, intrând în greutăți financiare greu de depășit… Dl Dediu Mircea nu a făcut nici un fel de management al proiectului și de aceea am pierdut contratul prin reziliere și totodată garanțiile de bună execuție”, se precizează în scrisoarea către Ponta.

Între timp, cu toți banii luați de la Târgu Jiu, Energoconstrucția și-a dat duhul, falimentul fiind și motivul rezilierii contractului cu Aparegio, partenerii de la Târgu Jiu și Craiova ai bucureștenilor rămânând cu ochii în soare. Pressanitas și-a calculat prejudicii de aproape un milion de lei doar din executarea scrisorii de garanție bancară de bună execuție, la care se mai adaugă lucrări executate și neîncasate de aproape o jumătate de milion de lei. Simco a pierdut și ea prin executarea scrisorii de garanție bancară de bună execuție de peste o jumătate de milion de lei. Firma din Craiova a executat lucrări de aproape 5 milioane de lei și nu a văzut nici un ban. Mai mult, lucrarea din Dealul Târgului, executată în proporție de aproape 95% a fost reintrodusă în licitația care a dus anul acesta la semnarea unui contract nou cu un alt constructor, Hidroconstrucția, ca și cum acolo nu s-ar fi făcut nimic. Cei care au muncit însă la proiectul respectiv nu și-au văzut banii și probabil vor mai avea de așteptat până le vor fi plătite lucrările, deși atunci ar putea fi prea târziu.

Consultanță de la Boeru

În toată această afacere o singură firmă pare să fi avut de câștigat fără eforturi prea mari. Firma de consultanță Romair condusă de Gheorghe Boeru este implicată în țară în zeci de astfel de proiecte, toate de valori foarte mari. Multe dintre ele au început să fie derulate în vremea guvernării PDL. Până acum nimeni nu a vorbit de amenințări pe care acesta le-ar fi făcut la adresa partenerilor săi de afaceri, patronii care i-au scris lui Ponta fiind primii care pun pe hârtie astfel de vorbe, asta în cazul în care vreun organ de stat va fi interesat de ele și le va cerceta mai îndeaproape. Până acum premierul nu a dat nici un răspuns celor care i-au trimis documentul respectiv, în schimb Gheorghe Boeru reușind să câștige în continuare cu compania sa proiecte de milioane de euro.

„Punctul forte al companiei noastre îl reprezintă echipa de specialiști înalt calificați și capacitatea de a combină și angrena o gamă variată de resurse profesionale în procesul conceperii, planificării și supervizării proiectelor implementate. Romair Consulting lucrează direct cu toți clienții, asigurând prin profesionalismul personalului o îmbunătățire continuă și un nivel ridicat în satisfacerea nevoilor clienților, adăugând valoare maximă tuturor proiectelor”, spune Boeru pe site-ul companiei sale, despre valoarea maximă adăugată proiectelor văzându-se la Târgu Jiu cât de prost au putut merge lucrările la modernizarea rețelei de canalizare.

Afaceri în energie

Că Boeru se pricepe la afaceri nu contestă nimeni lucrul acesta, un semn al priceperii sale fiind și faptul că, de anul acesta, Romair a intrat pe piața de energie. Compania a investit într-un parc fotovoltaic la Mizil, iar din toamnă are turbine eoliene în funcțiune, la Tulcea. Iar dacă cineva se întreabă ce s-a întâmplat cu Ion Jan Patentașu după ce a plecat de la Energoconstrucția SA Filiala București, curioșii îl pot găsi la o fermă de animale pe care a construit-o în Dâmbovița cu fonduri europene. Acolo proiectul a fost implementat repede, nefiind înregistrate tergiversările pentru care, la Târgu Jiu,  Victor Ponta ar putea să nu taie panglica inaugurală la rețeaua de canalizare nici în 2016, atunci când vor mai avea loc alegeri și când promisiunile vor curge din nou gârlă pe malul Jiului.

Vizualizări: 740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: