Avram Iancu aleargă la Cercul Polar

Nimeni nu s-ar fi gândit acum doi ani, când înota în barajul de la Piaţa Centrală din Târgu Jiu, că acum ajunge să alerge sute de kilometri prin gerul de la Cercul Polar şi, totuşi, Avram Iancu este în această situaţie de acum încolo. Joi dimineaţa, la ora 9.00, ora Canadei, bibliotecarul din Valea Jiului va lua startul cele mai grele curse din viaţa sa, deşi până acum grele păreau şi ideile sale de a traversa Canalul Mânecii sau Dunărea de la izvoare până la vărsare fără să poarte costum de protecţie la frig.

„Antrenamentul” din aceste reuşite ale sale îi prind acum foarte bine pentru că Iancu trebuie să facă faţă unor geruri cumplite în următoarele zile. În zona în care va avea de parcurs peste 600 de km temperatura medie este de circa minus 30 de grade Celsius, totul fiind îngheţat bocnă în jur.

Avram Iancu a plecat la sfârşitul săptămânii trecute din ţară, iar duminică seara era în Canada, ultima parte a călătoriei cu avionul făcând-o împreună cu Levente Polgar, un alt român care merge la ultramaratonul Arctic 6633 şi care luna trecută a participat la Parângul Night Challenge, competiţie organizată de bibliotecarul devenit sportiv. Cei doi s-au întâlnit pe aeroport, înainte de asta Iancu zburând singur. La Vancouver el a avut un răgaz de câteva ore, timp în care a vizitat o parte din oraş, vremea de acolo fiind extrem de călduroasă în comparaţie cu ceea ce îl aşteaptă.

„Este Anul Centenarului şi am decis să aduc şi eu o mică contribuţie la sărbătorirea acestui mare eveniment. Sper într-o reuşită care să ne facă mândri pe toţi de trecutul nostru. Condiţiile nu vor fi deloc unele uşoare, dar dacă tot am pornit pe acest drum, mergem până la capăt”, a spus Iancu.

Sportivul din Valea Jiului are deja mii de urmăritori pe pagina sa de Facebook, cu toţii fiindu-i alături în încercarea de a termina cu bine şi această cursă. Alături de el şi Levente Polgar vor mai participa la ultramaratonul respectiv alţi doi români, respectiv, Tibi Uşeriu, câştigătorul ultimelor două ediţii, şi Florentina Iofcea. Aceasta din urmă locuieşte în Canada de câţiva ani, dar nu a uitat de România şi va participa la ultramaraton tot sub culorile tricolorului românesc. Cursa de anul acesta este o premieră şi pentru Levente Polgar, el fiind primul participant care este acceptat de organizatori să ia startul competiţiei în condiţiile în care este ştiut că românul nu are o mână, ceea ce va face mult mai dificilă pentru acesta parcurgerea distanţei de peste 600 de km de la Cercul Polar.

Vizualizări: 629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: