Azi epidemie, mâine pandemie

Dincolo de spectacolul mediatic legat de coronavirus, de panica exagerată sau nu, reacția strict instituțională ne spune că urmează vremuri grele. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat lumea, luni, să se pregătească de o „eventuală pandemie” cu noul coronavirus. Iar la nivelul ăsta nu se aruncă ușor cu cuvintele.

Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare. Deocamdată sunt câteva țări afectate grav, dintre care una din Europa și anume Italia. Sunt peste un milion de români în Italia, dacă nu chiar două, iar o parte din ei vor veni acasă de Paște. Alții au început deja să plece, speriați de epidemie. Au tot dreptul să vină la ei acasă, chiar dacă asta implică riscuri pentru România. Riscuri pentru care guvernul ne asigură că este pregătit, deși nu pare. Citeam într-un ziar că într-o comună din Suceava s-au întors 300 de romi dintr-o zonă din Italia unde este declarată epidemie. La graniță au spus că vin din Germania, dar primarul localității a alertat autoritățile sanitare. Le-a alertat și gata, că nimeni nu știe cum să îi țină pe respectivii izolați 14 zile.

Analizând doar declarațiile oficiale făcute în lume, cred că este cazul ca fiecare dintre noi să își facă mici provizii de alimente greu perisabile și medicamente. Deja sunt oameni care fac asta. Nu de luat cu tonele, dar un mic stoc de siguranță nu are cum să strice. Măcar și pentru faptul că toate se scumpesc de la o zi la alta.

Toată lumea speră ca virusul să dispară odată cu încălzirea vremii, iar până la toamnă să fim ceva mai pregătiți. Certitudini nu are însă nimeni. Chiar și declarațiile specialiștilor se bazează în faza asta pe observație, nu pe cercetări elaborate.

Este important să știm că spălatul pe mâini și dezinfectarea periodică a lucrurilor sunt principalii dușmani ai coronavirusului, iar recomandări în acest sens vin de peste tot, până și de la președintele României, care ne-a cerut cu două zile înainte de ședința CSAT să respectăm normele de igienă.

Vizualizări: 3,009

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: