Balena albastră vs. trandafirii roșii

Dacă n-ați auzit de „balena albastră”, poate e mai bine. Rugați-vă ca nici copiii voștri să nu fi auzit. Pentru că e un joc destul de contondent. Chiar foarte, dacă ne gândim că îl câștigi doar după ce te-ai sinucis. Yeaaaah, victorie! Dar, stați... Cine ar face așa ceva? Păi, niște adolescenți manipulați din patria manipulării: mama Rusie.

Prima „balenă” (așa își zic participanții) a fost Renata Kabolina, o fată de 18 ani care s-a culcat pe șine, în fața unui tren care venea în mare viteză. Se întâmpla la începutul lui 2016. Ulterior, după ce peste 100 de adolescenți ruși se sinuciseseră deja, pe 8 martie jocul a migrat în Republica Moldova, unde doi tineri, băiat și fată, au câștigat jocul aruncându-se de pe un bloc cu 18 etaje din Chișinău. Acum, a pătruns deja în România, Polonia, Letonia și Bulgaria.

Participanții la joc au la dispoziție 50 de zile din momentul în care se înregistrează până când în cel în care își vor lua viața. De altfel, în momentul în care are loc înregistrarea, jucătorii își dau acordul că o să moară. În timp ce sunt supuși la teste bizare de către organizatori (care includ automutilarea sau alte forme de penitență precum trezitul la 4 dimineața ca să se uite la filme de groază), aceștia sunt amenințați constant că dacă vor renunța la joc, ei și familiile lor vor avea de suferit.

Arestat pentru că s-ar fi aflat la originea jocului în iunie 2016, Filip Budeikin, 21 de ani, Rusia, declara cu doar trei zile înainte, într-un interviu în care practic se lăuda că a dus la sinuciderea a 20 de tineri deja: „Au murit fericiți, pentru că le-am dat ce nu aveau în viața reală: căldură, înțelegere, comunicare.”

Cum sinuciderile au continuat și după arestarea presupusului creier din spatele jocului, teoriile conspirației s-au întețit. Într-o zonă a lumii în care Rusia caută orice pretext pentru a înteți controlul asupra mesajelor și a vieții private a cetățenilor, este de așteptat să vedem cum libertățile individuale vor fi tot mai des violate, în numele siguranței statului.

Între timp, noi încă votăm cu PSD și ne alintăm cu Liviu Dragnea, un infractor condamnat care ne poate salva, se știe, de toate astea.

Vizualizări: 452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: