Cercul vicios al urii

Ungaria a înălțat zidul la granița cu România mult mai repede decât SUA la cea cu Mexicul. Pentru că în Mexic nu sunt arabi, Trump a fost nevoit s-o spună pe șleau: „imigranții mexicani sunt violatori și infractori”. Având pretextul valului de refugiați din Siria, Irak și Pakistan, confratele lui Orban n-a putut fi la fel de sincer în ceea ce-i privește pe români. Cert este că gardul ridicat de Ungaria la granița cu noi și Serbia are implicații umanitare serioase, așa cum am văzut în câteva reportaje făcute la sârbi.

Pentru că Serbia este deja o țară săracă și nu și-a a semnat vreun acord cu UE de adăpostire a reugiaților (cum a făcut-o, de pildă, Turcia), aceștia trăiesc la sârbi exact ca niște cerșetori. Unii povestesc, cu figurile incapabile până și de lacrimi, cum au încercat de 15, 20, chiar 30 de ori să treacă granița spre Croația sau Ungaria, dar fără succes. Mereu au fost prinși de grăniceri și doar cei norocoși au scăpat nearestați. Victime a tot felul de înșelătorii la sârbi, mai ales ale celor care le promit că îi vor trece granița și le iau cel puțin 1000 de euro de persoană, după care îi abandonează prin pădure, refugiații sunt nevoiți să-și ardă propriile haine ca să se încălzească, noaptea. Mulți sunt rupți de familiile care sunt fie lăsate în urmă, în război, fie deja ajunse în Germania. Disperați și storși de ultimele picături de energie, unii ajung să considere închisoarea ca urmare a trecerii frauduloase a frontierei drept o salvare.

Dar fenomenul nu este grav doar din perspectivă umanitară. Conform mai multor studii (care nu fac decât să confirme bunul-simț), membrii unei comunități care sunt batjocoriți în asemenea hal au șanse destul de mari să se radicalizeze și să devină extremiști, dacă nu cumva chiar teroriști. Cu cât lumea îi privește mai urât, cu atât mai urât vor privi ei lumea la loc. Ceilalți, care nu cad pe panta extremismului și a psihozei, se retrag în cercurile apropiate și în ei înșiși și, conform acelorași studii, cu siguranță nu vor coopera cu autoritățile dacă se va pune problema să toarne anumiți membri ai acelorași comunități care au luat-o pe căi greșite.

Ura și intoleranța nasc un cerc vicios din care nimeni nu scapă. Asta ar trebui să învățăm cu toții și să le-o spunem și copiilor noștri, înainte să fie prea târziu.

Vizualizări: 311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: