Tu ai putea să fii femeie?

Desigur, vorbesc cu bărbații. În primul rând, dă o raită prin creierul și convingerile tale, prin toate preconcepțiile alea pe care societatea sau modul în care ai fost crescut ți le-au sădit adânc în minte, și gândește-te la asta: ai vrea să ai de-a face cu unul ca tine din calitatea de ființă cu mai puțină forță fizică? Ai vrea să fii femeie și să întâlnești bărbați ca tine? Dar ca alții? Dacă ai fi femeie, ai putea să faci față bărbaților?

Să fii fluierată o dată la 3 minute pe stradă, de fiecare dată când treci pe lângă un grup de muncitori? Să ai inima strânsă noaptea, când auzi pași în spatele tău? Să treci prin toate acele schimbări și dureri și sacrificii implicate de statutul de mamă? Să ai câteva zile pe lună în care ai dureri, scurgeri, zile în care să te urăști și să fii țâfnos din aproape orice, zile în care pur și simplu nu te poți ridica din pat? Să fii conștientă că, cel mai probabil, avansarea ta nu depinde de profesionalismul și de forțele și aptitudinile tale, ci de un favor sexual sau afectiv pe care i-l faci șefului, ba chiar să ți se spună asta direct, sau măcar să ți se lase de înțeles? Să nu poți să ai prieteni atunci când ai partener? Să suporți gelozia bărbaților din viața ta, la pachet cu toate acele nesiguranțe, frici și moșteniri din copilărie care aproape de fiecare dată îi vor transforma în ființe cu înclinații către violență verbală sau chiar fizică? Să știi că, și dacă reușești să te bazezi pe propriile forțe ca să atingi un statut profesional și social înalt, oricum vei fi cu 25% mai prost plătită, în medie, decât un bărbat care face exact aceeași muncă?

Și, atenție, acum vorbim doar despre greutățile pe care le-ai întâmpina ca femeie într-o societate civilizată și deschisă. Într-una în care teoretic femeile sunt egalele bărbaților, așadar. Pentru că să te ferească Dumnezeu sau Allah să fii femeie în acele țări în care se practică mutilarea genitală, căsătoriile aranjate, pruncuciderea pentru copiii care se nasc fete ca să se evite nevoia ulterioară de zestre și câte și mai câte de astfel de abominațiuni.

Ai putea, deci? Și, dacă spui că da, normal că ai putea, cel puțin poți să ai tăria de a recunoaște că ți-ar fi un pic mai greu? Pentru că, dacă recunoști că ți-ar fi mai greu pur și simplu din cauză c-ai avea alt sex, atunci s-ar putea să fie nevoie să-ți reconsideri poziția actuală față de femei, pe de-a întregul. Admiră-le, protejează-le și iubește-le pentru tot ceea ce sunt și pentru tot ceea ce fac, în condițiile astea atât de vitrege. Nu doar de 8 martie, ci și pe 9 martie și în fiecare zi.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: