Bani de la Guvern pentru 14 primării din Gorj

Judeţul Gorj va beneficia de aproximativ 1800 de mii de lei, bani alocaţi de Guvern din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Banii au fost repartizaţi unui număr de 14 primării care aveau în derulare proiecte de infrastructură. Edilii gorjeni spun că acest sprijin este binevenit în condiţiile în care constructorii sistaseră lucrările din cauza neplăţii datoriilor.

Guvernul a repartizat judeţului Gorj suma de 1.846 mii lei pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, bani proveniţi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Aceştia au fost distribuiţi unui număr de 14 primări pentru continuarea unor proiecte ce privesc alimentarea cu apă, canalizarea menajeră, sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate, construirea de poduri şi podeţe. “Judeţul Gorj avea nevoie de astfel de fonduri mai ales că nici unul dintre proiecte nu vizează realizarea unor săli sport. Banii au fost alocaţi pentru finalizarea unor obiective strict necesare cetăţenilor. Repartizarea fondurilor nu s-a făcut în mod politic, sumele fiind distribuite primarilor PSD, PNL sau PDL în funcţie de prioritatea proiectelor începute”, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj. Cei mai mulţi bani, câte 200 mii lei, au primit primăriile: Baia de Fier, pentru alimentarea cu apă; Berleşti, pentru construirea unor poduri; Cătunele, pentru canalizare menajeră şi Văgiuleşti, pentru alimentare cu apă. Fonduri de 100 mii lei, respectiv 150 mii lei au primit comunele: Alimpeşti (pentru canalizare menajeră), Crasna (pentru alimentare cu apă), Padeş (pentru modernizare şi extindere alimentare cu apă), Săcelu (pentru construirea unor podeţe şi punţi pietonale), Teleşti (pentru construire pod pe DC 95 peste râul Tismana); Bengeşti - Ciocadia (pentru alimentare cu apă), Bustuchin ( pentru alimentare cu apă), Dăneşti (pentru reţele de canalizare şi staţii de epurare). La polul opus cu cele mai mici sume se află comunele Polovragi şi Muşeteşti cu 16 mii lei, respectiv 80 mii lei, pentru continuare unor proiecte ce vizează realizarea unor sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate.

O gură de oxigen pentru primării

Primarii gorjeni spun că aceste fonduri sunt binevenite întrucât aveau mari datorii către constructori. “Am primit 1,5 miliarde de lei vechi de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Guvern. Banii sunt ca o gură de oxigen pentru noi. Cu ei vom putea achita lucrările făcute de constructor anul trecut. În acest an, constructorul nu a mai vrut să  efectueze nici o lucrare pentru că nu i le-am plătit pe cele făcute în 2010. În afară de banii primiţi acum, dacă am mai avea încă 4,5 miliarde de lei vechi am putea realiza chiar recepţia lucrărilor de alimentare cu apă a satului Ciocadia”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia. Şi Primăria Cătunele va folosi banii alocaţi de către Guvern pentru plata datoriilor. “Am primit 2 miliarde de lei vechi, însă avem de achitat 1,1 miliarde pentru lucrările executate până acum de către constructor. Vom vedea ce se va putea lucra şi pentru restul de bani. Ne-ar mai trebui încă 5 miliarde de lei vechi pentru a putea asigura canalizarea menajeră în jumătate din comună”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele. La Teleşti, primirea fondurilor a coincis cu momentul în care podul de pe râul Tismana prindea contur. “Am primit bani în momentul în care proiectul prindea contur. Chiar în prezent, se montează grinzile peste picioarele podului. Construirea podului de peste râul Tismana este cea mai mare lucrare din judeţul Gorj, din anul 1981 încoace. Acesta are 100 de metri lungime şi 8 metri lăţime. Suntem în grafic cu lucrările şi sunt mulţumit că primim fonduri. Banii nu trebuie să stea în conturile primăriei important este să ajungă. Până acum am primit 9,5 miliarde de lei vechi, iar valoarea totală a proiectului este de 25 de miliarde”, a precizat Romulus Bildea, primarul comunei Teleşti.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: