Cimpoaiele din tâlvi, atracţia târgului de Moş Nicolae

Târgul de Moş Nicolae s-a deschis ieri, în centrul municipiului Târgu Jiu. Aproximativ 30 de meşteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Hunedoara, Bucureşti şi Harghita au expus decoraţiuni pentru sărbători, icoane, bijuterii, îngeraşi, împletituri manuale, ceramică şi dulciuri la căsuţele special amplasate în zona Victoriei. În acest an, atracţia târgului o constituie instrumentele de suflat inventate de un meşteşugar din Vâlcea. Târgul va fi deschis până pe data de 11 decembrie.

Toader Busnea din Vâlcea realizează instrumente muzicale de peste 35 de ani. Pe lângă fluiere şi cimpoaie, acesta confecţionează ocarină, caval, bâzoi, caraba şi cobur. Ba mai mult, a reuşit să transforme în instrumente muzicale osul de gâscă şi dovlecei, cunoscuţi sub numele de tâlvi ce erau folosiţi de oameni la trasul vinului din butoaie. “Confecţionez instrumente de suflat de peste 35 de ani. O mare parte dintre ele le-am inventat chiar eu. Dacă în urmă cu foarte mulţi ani, tâlvul era folosit la trasul vinului, acum acesta poate fi folosit şi ca instrument muzical. De asemenea, caraba am confecţionat-o din prelungirea tâlvului care are un anumit timbru asemănător taragotului. Seminţele de dovlecei le punem în pământ primăvara şi astfel ne asigurăm materia primă a instrumentelor muzicale”, a declarat Toader Busnea. Vâlceanul a învăţat să cânte la acest gen de instrumente muzicale încă de la vârsta de 6 ani. Acesta şi-a perfecţionat cunoştinţele urmând cursurile la Şcolii Populare de Artă din Bucureşti. De asemenea, absolvirea unei şcolii de tâmplărie l-a ajutat să se perfecţioneze în arta confecţionării instrumentelor de suflat.

Instrumentele muzicale, cadouri ideale pentru cei dragi

Toader Busnea participă pentru prima dată la târgul meşterilor popularilor de la Târgu Jiu. Acesta spune că în Bucureşti instrumentele de suflat au fost la mare căutare majoritatea oamenilor cumpărându-le pentru a le face cadou copiilor de sărbători. Preţurile acestora variază între 10-80 de lei, meşteşugarul fiind chiar dispus să negocieze. Pentru a-şi atrage clienţi, Toader Busnea face din când în când şi câte o demonstraţie la vreunul din instrumentele confecţionate de el. Prin muzica sa reuşeşte să-i oprească pe trecători din drum. Dacă fluierele şi tâlvii pot fi realizate mai uşor, confecţionarea unui cimpoi poate dura peste o lună de zile. “Cel mai mult durează confecţionarea unui cimpoi. Pielea de capră trebuie tăbăcită, argăsită şi apoi abia pot fi asamblate celelalte elemente”, a precizat vâlceanul.

Vizualizări: 424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: