Elevul care a luat argint în Africa de Sud vrea să schimbe România

Dumitru Călugăru s-a întors recent pe plaiurile Gorjului cu medalia de argint câștigată la Olimpiada de Științe pentru Juniori, ce s-a desfășurat în Durban, Africa de Sud. Toți cei șase elevi ce au făcut parte din lotul României, și care au susținut probe teoretice și practice la chimie, fizică și biologie, au fost medaliați pentru rezultatele obținute. Medalia obținută de tânărul Dumitru Călugăru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, reprezintă pentru el cea mai importantă distincție

După mai multe stadii de pregătire efectuate în laboratoarele Universității din București cu profesori universitari și alături de colegii care au format lotul României, gorjeanul Dumitru Călugăru a reușit performanţa de a câștiga medalia de argint. ”Pot spune că subiectele au fost mai mult muncitoreşti decât grele, în sensul că nu era ceva pentru care mi-ar fi trebuit o anumită sclipire. Fiecare concurent a primit subiectele în engleză, precum și traducerea lor. Cel mai bine m-am descurcat la fizică și la chimie. Probele teoretice au durat trei ore, iar proba practică patru ore”, spune Dumitru Călugăru. Colegii, profesorii și membrii familiei s-au bucurat foarte mult pentru performanța sa. ”Această medalie se numără printre cele mai importante premii ale mele, în sensul că este cel mai mare premiu obţinut la o competiţie internațională pe care l-am câștigat”, spune Dumitru. Deși cei mai mulţi cred că stă toată ziua cu capul în cărți, fără să aibă timp liber, elevul spune că nu este deloc aşa. Secretul este că încearcă să prindă toate informațiile din clasă. ”Nu pot spune că sunt foarte organizat în ceea ce privește timpul. Este adevărat că am învățat din foarte multe cărți și foloseam orice sursă, precum Internetul, cărți, enciclopedii, unde găseam informațiile care îmi trebuiau”, mai explică acesta.

Vrea să contribuie la schimbare

Tânărul consideră că școala românească este printre cele mai bune.  ”În ceea ce privește partea teoretică școala românească este printre cele mai bune din lume. Iar asta nu o spun numai eu, ci sunt alții la un nivel mai înalt care susțin acest lucru. Însă în ceea ce privește implicația practică la nivelul școlii românești nu prea sunt dotări. Cât ține de acest aspect cei din Africa de Sud își dădeau foarte mult silința”, mai menționează tânărul de clasa a IX-a. Chiar dacă știe că elitele școlii românești părăsesc ţara care i-a format, Dumitru nu se gândește încă la străinătate. ”Deocamdată nu intenţionez să plec. Sunt foarte mulți care s-au clasat pe locul doi la o olimpiadă internaţională şi au dorit să urmeze facultatea în România. Eu aş dori să mă îndrept spre Facultatea de Medicină pentru că este cea care încearcă să reunească toate cele trei ştiinţe”, susţine Dumitru Călugăru. Prin cunoştinţele sale ar dori să îmbunătăţească situaţia ţării. ”Aş putea face chiar un scop din acest lucru, deşi este foarte greu. Iar asta pentru că foarte multă lume adoptă varianta mai simplă, emigrarea. Cred că schimbarea nu se va face niciodată pe parcursul unei generaţii. Necesită foarte mult timp şi în primul rând oamenii care să contribuie la ea. Însă în condiţiile în care valorile pleacă...”

PASIUNI

Muzica este mijlocul de relaxare al tânărului.  ”În timpul liber ascult muzică sau cânt la pian.  Am luat câteva cursuri de pian, dar este doar o pasiune care mă relaxează. Ascult muzică clasică, pop sau chiar rock”

MEDALII

Cei doi olimpici medaliaţi cu argint sunt Dumitru Călugăru din Târgu Jiu şi Ioan Ignat  din Constanţa. Medaliile de bronz au fost cucerite de Lucica Ştefania Moroianu din Constanţa, Camelia Diaconu din Iaşi, Elena Oana Băran din Bucureşti, respectiv Daniel Adrian Aleca din Constanţa.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: