Bani din broaşte prinse pe malul Jiului

Sărăcie mare printre locuitorii din Valea Jiului, unii dintre aceştia mizând zilele acestea pe obţinerea unui ban în plus prin prinderea "puilor de baltă" şi vânzarea lor către firmele interesate. Broaştele sunt acum la mare căutare, mai ales că încălzirea vremii a făcut ca batracienii să coboare din zona rece a Retezatului spre apele mai calde ale Jiului.

Ioşca Marghit stă în Uricani şi, din lipsă de altceva, zilele acestea merge cât e soarele pe cer pe malul Jiului în speranţa că va prinde ceva. Bărbatul nu are altă sursă de venit şi orice broască poate reprezenta pentru el banii pentru o pâine pe care să o ducă seara acasă. Preţurile pentru "puii de baltă" nu sunt cine ştie ce, însă pentru Marghit e oricum "ceva" decât "nimic." "Nu se dau la kil că nu adunăm noi să avem să dăm cu kilul. Vin diverşi tipi din ăştia, unii sunt de la firme, unii sunt doctori, unii nici nu-i întrebăm, dar sunt din ăştia cărora le place carnea de broască. Luăm şi un leu pe bucată, dar şi 50 de bani, depinde de cum negociem", spune bărbatul. Pescarul de ocazie are mereu într-o mână un cuţit cu care loveşte broasca după cap înainte de o tăia pentru a-i lua picioarele. 
 Marghit are o tehnică anume pentru "anestezierea" batracianului, bărbatul spunând că nu vrea ca pe broască să o doară ceva atunci când o taie. "Prindem broasca de picioare, o antesteziem aşa, îi dăm cu cuţitul după cap de 2-3 ori până pică lată, că o anesteziez săraca, să n-o doară şi pe ea. După aia se întinde şi i se taie picioarele din spate, că alea se consumă de fapt. Ele sunt puii de baltă pe care le mănâncă ăştia de la oraş. Ştiu că la Braşov, la Bucureşti e delicatesă şi se consumă. Atunci când nu găsesc cui să vând şi eu le frig seara acasă ca să nu se strice şi vă spun că e mai bună decât carnea de porumbel. E delicatesă", afirmă pescarul de pe Jiu.
 Ca Ioşca Marghit sunt mulţi alţii pe malul Jiului. De la puşti de 14-15 ani, până la bătrâni de 70 de ani. Cu toţii pot fi întâlniţi pe malul râului, căutând broaşte pe care să le prindă şi să le transforme în bani. "Ce dacă am 14 ani, vin după ore pe aici şi caut broaşte că şi eu am nevoie de bani, numai că eu nu mă duc direct pe Jiu unde se duc toţi, ci merg la o baltă aici mai jos, că acolo sunt mai multe broaşte. Am făcut şi 600.000 de lei vechi într-o săptămână şi am fost foarte bucuros. Până pe 15 aprilie a sezonul lor, că după aia nu mai sunt bune", spune puştiul.


Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: