După gratii, la 81 de ani, pentru o palmă de pământ

Zi grea ieri pentru o familie de bătrâni din Ţicleni care, deşi se iubesc, au fost nevoiţi să se despartă pentru câteva luni pentru că bărbatul are de executat restul de pedeapsă privativă de libertate. Niciunul dintre ei nu ştie dacă pensionarul va rezista după gratii, fiind grav bolnav, sau dacă mamaia rămasă acasă va reuşi să îşi ducă zilele până atunci. Bătrânul de 81 de ani a fost condamnat la închisoare pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, hotărâre prin care i-a fost luat un pământ pe care zice că l-ar fi stăpânit legal ani de zile.

Povestea lui Ion Truşcă din Ţicleni este deja cunoscută în mare parte gorjenilor. Ziarul „Pandurul“ a relatat cazul acestuia la sfârşitul lunii trecute. Ieri acesta s-a prezentat la Penitenciarul Târgu Jiu şi a fost reîncarcerat, după ce beneficiase de o întrerupere a pedepsei de trei luni, pe motive medicale.

Bătrânul de 81 de ani are de executat o pedeapsă de 1,4 ani, la care a fost condamnat pentru că nu a respectat o hotărâre judecătoarească prin care o instanţă atribuia un teren pe care îl consideră al sau unei alte persoane. Pământul, în suprafaţă de 2500 mp, este situat în faţa gospodăriei bătrânului, Truşcă susţinând că a cumpărat terenul în 1975, dar fără acte, pentru că aşa era în acele vremuri. Pământul a fost revendicat după 1990 de fostul proprietar, care a obţinut câştig de cauză în instanţă, hotărârea judecătorească nefiind însă recunoscută de bătrânul care susţine că nu i s-a făcut dreptate.

Prezent la 8.00 la puşcărie

Ion Truşcă a venit ieri la Penitenciar, plecând din Ţicleni cu noaptea în cap pentru ca la 8.00 punct să fie la puşcărie şi să nu aibă probleme în plus, de parcă ar fi trebuit să semneze condica la Primărie. Nu e un Gorbunov pe care poliţiştii să îl caute pentru cine ştie ce nenorociri, bătrânul dând dovadă de o conştiinţă mai rar întâlnită la persoanele aflate în asemenea situaţii. În fond, el putea să vină la Penitenciar până la ora 24.00, dar a preferat să ajungă aici la prima oră a dimineţii pentru a avea sentimentul lucrului bine făcut. Toată viaţa a fost miliţian, iar frica de lege pe care a avut-o înainte de 1989 i s-a păstrat şi după Revoluţie. Şi totuşi, de necazurile cu pământul nu a scăpat, deşi, în cazul său, e greu de înţeles pentru cine mai luptă bătrânul să câştige acel petec de teren din faţa casei sale atâta timp cât singurul băiat pe care îl avea e dispărut de vreo 15 ani. Chiar şi ieri în Penitenciar, pensionarul spunea că nu renunţă la cei 2500 mp de teren. „E pământul meu, am acte pe el, l-am plătit pe vremea lui Ceauşescu, mi-am făcut şi gard atunci acolo şi el a venit şi mi l-a dărâmat cu ciocanul. Atunci mi s-a făcut şi mie şi soţiei rău, mai ales ea s-a îmbolnăvit şi mai rău de inimă pentru că acolo era munca noastră, erau banii noştrii pe care îi luasem de la bancă ca să-i dăm pe pământ. Nu renunţ la pământul acela nici după ce ies din puşcărie. Îmi fac pedeapsa acum, dar nu mă las pentru că actele sunt de partea mea. Păi el în cererea de retrocedare depusă la primărie nu cere şi pământul ăsta şi ştia de ce, pentru că mi-l dăduse mie. După asta a făcut hârtii şi a umblat ca să-l ia de la noi”, spunea Truşcă.

Cardiacă şi singură acasă

Soţia acestuia, în vârstă de 80 de ani, a rămas ieri singură acasă, bătrânul declarând că se gândeşte mereu la problemele de sănătate ale acesteia şi la faptul că nu are cine să o ajute. Polina Truşcă a venit de la spital cu vreo două săptămâni în urmă, având mari probleme de inimă. Şi atunci a fost dusă cu ambulanţa pentru că soţul ei a fost acasă şi a putut să meargă până la o vecină să strige după ajutor, după cum spune chiar pensionarul aflat acum după gratii. „Mă gândesc numai la ea pentru că ne-am înţeles bine toată viaţa şi o ştiu cât e de bolnavă. Dacă nu eram eu acum două săptămâni cine ştie când o găseau vecinii moartă. Aşa am fost eu acasă şi m-am dus la cineva care a ştiut să sune de pe telefon la salvare, că eu nu ştiu asta, şi aşa mai e ea în viaţă. Amândoi ne doream nişte bătrâneţi liniştite, dar nu a fost să fie aşa că uite, a apărut problema asta cu pământul”, spune bătrânul.

Polina Truşcă s-a uitat ieri lung pe drumul din faţa casei, sperând că o minune îi va aduce bărbatul înapoi acasă. Nu a fost însă să fie aşa, iar azi-noapte a trebuit să doarmă singură, îngrozită că i se poate face rău în orice clipă, aşa cum i s-a întâmplat chiar în timp ce discuta cu ziariştii veniţi să o întrebe despre soarta soţului său. „Am probleme cu inima şi mi-e teamă că nu mai are cine să strige după ajutor atunci când mi s-o face rău. Şi-a făcut bagajele de aseară şi m-a lăsat în paza lui Dumnezeu, că de altundeva nu mai pot primi niciun ajutor. Şi el e distrus cu boalele lui şi aşa am rămas singură, că nici nu pot să ies singură din casă la cât mi-e de rău. Toată noaptea a vorbit cu mine, nu a avut stare deloc şi zicea că orice ar fi el se prezintă la opt fix la Penitenciar acolo ca să nu aibă probleme. A venit un nepot şi l-a luat la 7.00 cu maşina că, dacă nu, îi zisese şi primarul să treacă pe la el pe la Primărie, să vadă cum îl ajută că până acum timp de trei luni nu a putut să îl ajute cu ceva. Îl vede om bătrân şi îl cheamă la el în audienţă că el mai rezistă să se ducă până la Primărie pe jos”, se căina în faţa porţii bătrâna rămasă singură acasă.

În voia sorţii

O nepoată mai îndepărtată ca grad de rudenie şi ca şi domiciliu venise la ea pentru a-i mai purta de grijă, dar pentru scurt timp pentru că, normal, şi ea avea treburile proprii. „Tataia a plecat de dimineaţă că s-a grăbit să fie acolo la prima oră. Oricum el nu merita să stea acolo, nu merita să meargă la puşcărie. Are 81 de ani, e grav bolnav, numai la asta trebuiau să se gândească cei care l-au trimis după gratii pentru pământul ăsta care-i al lui. E singur, nu are cine să-l viziteze, l-a trecut pe soţul meu la drept de vizitator acolo, deşi nici el nu ajunge des pe acolo. Atunci când ajunge soţul meu pe la el îl găseşte plângând, spunând că vrea să ajungă acasă, îl minte că mamaia a bătrână e bine, deşi poate ea e la spital, tot aşa ca să nu-i dărâme de tot moralul. Nu avem ce să facem noi mai mult pentru el, dar e păcat că el zace acolo în puşcărie şi alţii care au furat cu nemiluita sunt bine-merci. De fapt, el a ajuns la închisoare pentru că l-au văzut bătrân şi singur şi şi-au dat seama că nu are cine să umble cu el cu actele”, spunea femeia.

Pentru Ion Truşcă ziua la Penitenciar a început cu o mini conferinţă de presă, jurnaliştii înghesuindu-se pentru a sta de vorbă cu el, după care, deţinutul de 81 de ani a fost supus unui examen medical, cadrele medicale ale închisorii constatând că acesta suferă de mai multe boli, generate mai ales de vârsta înaintată. „Am observat la el un fel de împăcare cu soarta. L-am internat pe secţia infirmerie, iar dacă va avea probleme de sănătate îl vom duce la spitalul din oraş sau la spitalul Colibaşi. La vârsta dumnealui are diabet zaharat, cardiopatie ischemică dureroasă, o arteriopatie a membrelor inferioare, Parkinson, nu e deloc într-o situaţie roz. E un bătrânel simpatic, ascultător, care nu face probleme, din contră, îşi urmează tratamentul”, spune medicul Mădălina Dinişor, din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu.

Conducerea Penitenciarului a solicitat în cursul lunii februarie graţierea lui Ion Truşcă, bătrânul având de executat alte trei luni, pedeapsa de 1,4 ani fiind redusă conform legii din cauza vârstei. Comandantul unităţii, Gheorghe Enache, a menţionată că deocamdată nu a primit niciun răspuns de la Preşedinţia României, iar în cazul unui răspuns favorabil, bătrânul va fi eliberat din închisoare „de îndată”. Nimeni nu ştie însă dacă de la Cotroceni va veni acel răspuns care să îl lase pe tataia din Ţicleni să îşi trăiască ultimele zile acasă pentru că de reintegrat în societate nu mai prea poate fi vorba la vârsta sa.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: